Sosyal Medya Raporu Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sosyal medya raporu, bir sosyal medya uzmanı olarak elinizdeki markalara 30 gün içinde neler yaptığınızı göstermenin en iyi yoludur. Kapsamlı bir sosyal medya raporu, hedeflerinize ulaşıp ulaşmadığınızı, stratejilerinizin nasıl çalıştığını ve başarılarınızın neler olduğunu yansıtır. Ayrıca herhangi bir başarısızlığı açıklar ve bunları verimli bir şekilde ele almanın yollarını gösterir.
Düzenli rapor hazırladığınızda kurduğunuz iletişim stratejisinin nasıl ilerlediğini görebilirsiniz. İçeriklerinizin performansını değerlendirip farklı yollar deneyebilirsiniz. Böylelikle markanızın sosyal medya hesaplarını yönetirken hem kendi performansını arttırabilir hem de markaya ölçülebilir bir veri sunabilirsiniz.
Dünya Artık Çevrimiçi
Sosyal medya raporu hakkında bilgi vermeden önce sosyal medyanın markalar için neden önemli olduğuna bakmalıyız.
Bu konuda bize We Are Social ve Hootsuite’in düzenlediği ‘‘2019 Yılı Global Dijital Raporu’’ önemli bilgiler veriyor. Bu araştırmaya göre dünya nüfusunun yarısından fazlasının sosyal medyada aktif olduğunu görüyoruz. Bu sayı teknolojinin gelişmesi ve mobil alışkanlıkların artmasıyla her yıl düzenli olarak artıyor.
Kendi ülkemize döndüğümüzde ise nüfusun %72’sinin internet kullanıcısı olduğunu biliyoruz. Bu oranda da geçen yıla göre %9.3’lük artış söz konusu.
Özetle milyarlarca insan dijital ortamda çevrimiçi. Durum böyle olunca markalar da dijital platformlar üzerinden kendi hedef kitlelerine daha az maliyet ve daha özgün projelerle hedef kitlelerine ulaşabiliyor. Bu da sosyal medyayı paha biçilmez hale getiriyor.
Raporunuzun Periyotlarını Belirleyin
Raporunuzu hazırlarken süresini yaptığınız iletişim yoğunluğuna bağlı olarak belirlemelisiniz. En yaygın kullanım aylık rapordur. Ancak bu süreyi müşterinizin talebine ve iletişim stratejinize bağlı olarak 15 günde ya da 3 ayda bir olarak değiştirebilirsiniz.
Dinamiklere Hakim Olun
Her mecranın takipçi sayısı, gösterim, erişim, etkileşim, beğeni, video izlenme oranı gibi dinamikleri vardır. Facebook ve Twitter’ın raporlar kısmında ‘‘Dışa Aktar’’ sekmesinden verileri bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bunun dışında Boomsocial ve Socialbakers gibi siteleri de kullanabilirsiniz.
Mecraları Ayırın
Markanızın var olduğu mecraları birbirinden ayırarak rapora başlamalısınız. Mecralar kendi içinde markanıza ait takipçi sayısından etkileşim oranlarına kadar veriler barındırır. Siz de her mecrada 30 gün içinde paylaştığınız tüm içerikleri bu verilerle birlikte rapora ekleyebilirsiniz.
Facebook Analizi
Hayran Sayısı: Yönettiğiniz markanızın hayran sayısının 30 gündeki değişimi göstermelisiniz.
Beğenenler: Facebook’un sunduğu istatistikler bölümünden beğenen kişilerin demografik bilgilerini vermelisiniz.
Paylaşımlar: 30 gün içinde yaptığınız tüm paylaşımları gelen yorum ve beğenilerle birlikte eklemelisiniz. Bu sayede hangi konseptlerin daha çok ilgi çektiğini saptayıp, gelecek aylarda o konseptlere ağırlık verebilirsiniz.
Erişim: Post paylaşımlarınızdan sponsorlu içeriklerinize kadar 30 gün içinde yapılan paylaşımlarla kimlere eriştiğini göstermelisiniz.
Sonuç: Son kısımda son aydaki verilerinizi geçen aydaki verilerle kıyaslamalısınız. Elde ettiğiniz verileri yorumlayarak doğru ve yanlışlarınızı tartabilir, stratejinizle alakalı iyileştirme yapmak için markaya önerilerde bulunabilirsiniz.
Instagram Analizi
Takipçi Sayısı: Takipçi sayınızdaki aylık değişimi belirtmelisiniz.
Paylaşımlar: Post ve story paylaşımlarınızı yapılan yorum ve beğenilerle birlikte göstermelisiniz.
Takipçi İstatistikleri: Takipçileriniz demografik bilgileri ve aktif oldukları gün ve saatleri belirtmelisiniz.
Sonuç: Son aydaki verilerinizi geçen aydakilerle kıyaslamasınız. Kıyasladığınız sonuçlara göre yaptığınız iletişimdeki artı ve eksileri değerlendirebilirsiniz.
Youtube Analizi
Abone Sayısı: Abone sayısındaki aylık değişimi göstermelisiniz.
Paylaşımlar: Bir ay içinde yüklediğiniz video içerikleri ve bu videoların beğeni ve yorum gibi istatistik verilerini eklemesiniz.
Sonuç: Analiz sonucunda çıkan verileri geçen ayın verileriyle kıyaslamasınız. Çıkan sonuçlara göre iletişim stratejilerinizde nelerin iyi ya da kötü sonuç verdiğini gösterebilirsiniz.
Twitter Analizi
Takipçi Sayısı: Takipçi sayınızdaki aylık değişimi belirtmelisiniz.
Profil Ziyareti: Bir ay içinde profilinizin ne kadar ziyaret edildiğini göstermelisiniz.
Paylaşımlar: Bir ay içinde paylaştığınız tweetleri beğeni ve retweet istatistikleriyle birlikte paylaşmalısınız.
Görüntülenme: Tweet paylaşımlarınızın görüntülenme sayılarını belirtmelisiniz.
Sonuç: Son aydaki verilerinizi geçen aydakilerle kıyaslamalısınız. Çıkan sonuçlara göre gelecek dönemdeki iletişiminizde nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair önerilerde bulunabilirsiniz.
Raporunuzu Daha İyi Hale Getirmek İçin Altın Değerinde Tavsiyeler
Her ne kadar sürekli iletişimde olsanız da müşterilerinizin teknik bilgilere sizin kadar hakim olmadığını unutmamalısınız. Bu nedenle raporu sade ve anlaşılır bir konseptte hazırlamaya çalışabilirsiniz. Sade ama şık bir tasarım ve anlaşılabilir cümleler hayat kurtarır.
Performansınızın doğru ölçümlenmesini sağlamak için raporu hazırladığınız ayı geçmiş aylarla kıyaslamalısınız. Takipçi sayısından izlenme rakamlarına kadar tüm verileri ve aylık değişimlerini ekleyebilirsiniz.
Yüksek performans getiren içerikleri öne çıkartmalısınız. Bu içerikler üzerinden iletişim stratejinizi değerlendirebilir ve müşterilerinize yeni öneriler sunabilirsiniz.
Boomsocial, Hootsuite, Buffer, TweetDect, SocialOomph, Friends+Me, Likeable Hub, Social Pilot ve Post Planner gibi ücretsiz kullanabileceğiniz sosyal medya araçlarından yardım alabilirsiniz.
Raporun Önemi
Sosyal medya raporu sadece bilgi verme amacıyla hazırlanan bir belge değildir. Aksine iyi hazırlanmış bir rapor sayesinde, müşterinize yeni fikirler sunabilir ve bu fikirleri hayata geçirmek için gerekli olan bütçeyi alabilirsiniz.
[social_warfare]