UX’in SEO’ya Etkileri

UX’in SEO’ya Etkileri

Google, sitelerin organik arama sonuçlarındaki sırasını birçok kurala göre belirliyor. Bunlardan en önemlisi de kullanıcı deneyiminden yani UX ’ten geçiyor. Çünkü kullanıcıların sitede üzerinde karşılaştıkları deneyimler site SEO’sunu belirleyen önemli bir faktör.

UX Nedir?

Türkçe de “Kulanıcı Deneyimi” anlamına gelen UX  (User Experience)  kullanıcıların bir site üzerindeki davranışlarını etkileşimlerini ele alır ve bu davranışlarını test edilmesini sağlar. Amacı kullanıcılara fayda sağlayan  bir deneyim oluşturmaktır.

Örneğin bir bebek arabası  tasarladınız.  Tasarladığınız bu bebek arabası kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılıyor mu? Yeterince konforlu mu kullanılan malzemeler sağlığı olumsuz etkiliyor mu,  açılıp kapanması kolay mı portatif bir ürün mü,  yeterince güvenli mi, kolayca parçalarından ayrılıp yıkanabiliyor mu? Gibi soruların karışlığını alan kullanıcılar memnuniyet ve deneyimleri UX çatısı  altında  ölçümlenir ve bu analizler ile ürününüz hakkında algoritmalar üretebilir, geliştirebilirsiniz.

UX kavramını daha da pekiştirebilmek adına farklı bir örnek üzerinden ilerlemeye devam edelim.
Varsayalım ki bir e-ticaret siteniz var ama başarılı olmanız UX deneyimi ile gerçekleşir. E-ticaret sitenize gelen bir kullanıcı ürün kategorileri, ürün açıklamaları, kampanyaları, sitenizin kullanışlılığını, sitenizin açılma hızı, kolay tasarımı,  ürün değerlendirmeleri, görseller gibi detayları göz önünde bulundurarak bir etkileşim sağlar. Kısaca,  e-ticaret sitenize  giren bir kullanıcının,  siteye girdiği andan alışverişi tamamlayacağı ana kadar karşılaştığı tüm adımları kullanıcı deneyimini olumlu ya da  olumsuz şekilde yansıtır. Eğer ki bu etkileşim kullanıcın ihtiyaçlarını karşılıyorsa olumlu bir dönüşüm yaşanır. Fakat e ticaret sitenizin tasarımı karmaşıksa, kullanıcı aradığını bulmakta zorlanıyorsa içerikler, ürünler fayda sağlamıyorsa, kullanıcı sepetini terk eder ve satış kaybınız yaşanır. Bu durumda siteniz için olumsuz bir dönüşüm olur ve markanız prestij kaybeder.

Bir web siteniz varsa, sitenizde dönüşüm oranlarını arttırmak istiyorsanız öncelikle UX ile kullanıcı davranışlarını analiz etmeli, sitenize gelen kullanıcı trafiğini dönüşüme çevirmeli ve SEO çalışmalarınız ile bu trafiği hedef kitle bazında arttırabilirsiniz.

UX’in ölçümlemesi sayesinde öğrendiğiniz  bu olumlu veya olumsuz kullanıcı deneyimleri değerlendirerek sitenizin alt yapısını iyileştirmeye,  geliştirmeye çalışır ve daha başarılı  bir site elde etmiş olursunuz. Bir ürün ya da site tasarlamanızda sizi başarıya götürecek en önemli yol UX deneyimini olduğunu asla unutulmamalı ve kullanıcı deneyimini her zaman göz önünde bulundurmalısınız.

SEO nedir?

SEO (Search Engine Optimization), kısaltması olup Türkçe’de “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelmekte.

SEO’nun amacına kısaca değinmek gerekirse; dijitalde var olduğunuz sitenizin belli kurallar dahilinde optimize edip, arama motorunda en üst sıralara çıkarmak ve daha iyi performans göstermesini sağlayıp, hizmet ve satışların ilgili kitleye ulaştırmaktır. Bir kullanıcı arama motorundan ihtiyacı olan ürünü arattığında ürünü satan onlarca web sitesi ile karşılaşır. Ve çoğu kullanıcı ilk sayfada ve ilk sırada  çıkan siteleri; “ işini güzel yapan, çok tercih edilen site” olarak görür. İşte sitenizi ilk sıraya çıkaran kullanıcı ile buluşturan yol SEO’dur. Bu yüzden sitenizin arama motorunda ilk sırada çıkması için sürekli SEO güncellemeleri ve iyileştirmeleri yapmanız gerekir. Bu iyileştirmeleri yaparken de en önemli kırılma noktası olan kullanıcı deneyiminden destek almanız gerektiğini unutmamalısınız.

UX’in SEO’ya Etkileri

Hepimiz biliyoruz ki kullanıcıların isteklerine ne denli cevap verebilirsek o denli kullanıcılar siteden memnun olarak ayrılır ve tekrar tekrar sadık müşteri olarak sitemize geri döner. Site üzerinde gezen kullanıcılardan bu nedenle, görüş istek ve şikâyet taleplerini almak gerektiğini unutulmamalıdır.

Dijitalde birbirlerine yakından ilişkili olan, UX ile SEO kavramları aslında iki farklı kümenin kesiştiği noktada buluşur. Yazının hemen girişinde belirttiğim gibi Google kullanıcıların davranışlarını analiz etmek için birden fazla yöntem ve metrikler kullanır. Bunlardan biride UX metrikleridir.  Nelerdir bu metrikler? Hemen yakından inceleyelim.

Site tasarımı:

UX tasarımı ile kullanıcılara vermiş olduğunuz hizmeti basit bir dizaynda sunmalısınız. Karmaşık olmayan,  net ve kullanıcının istediğini anında bulmasına olanak sağlayan UX tasarımları kullanıcıyı memnun eder.  Mükemmel bir UX tasarımı kullanıcıları mutlaka mevcut müşteriye çevirir. Aynı şekilde bu tasarım site içi SEO olarak karşımıza çıkar. Sayfa başlıkları, yazı başlıkları, görseller, açıklamalar bir bütün içinde olmalıdır. Akılda kalıcı bir tema oluşturmak başarılı bir SEO için önemli kriterlerdendir.  Google Analytics değerlendirmeleri neticesinde site üzerinde ki ziyaretçi girişleri ve davranışları markanızın ya prestij kazanmasına ya da değer kaybetmesine neden olur.  Kullanıcıların davranışlarını inceleyen Google,  siteye de gerekli değeri verecek SEO puanıyla sizi ödüllendirmiş olacak. Ve baktığımızda site tasarımı hem kullanıcı deneyimde hem de SEO’da birbirine ilintili önemli bir konu olarak karşımıza çıkar.

Kullanıcıların Siteyi Terketme Süresi:

Bir kullanıcı siteyi hemen terk ederse, kullanıcıların aradıklarını bulamadıkları ya da memnun olmadıkları anlamına gelir ve bu da Google tarafından olumsuz bir değerlendirme ile sitenin karnesini yansıtılır.

Hemen Çıkma Oranı:

Kullanıcıların sitede vakit geçirme süresi SEO açısından fazlasıyla önemlidir. Hemen çıkma oranların yüksek olması sitenin zayıf tasarım üzerine kurulduğu, ürünlerin alakasız içeriklerin kullanıcıları memnun edemediği bir istatistik olarak karşımıza çıkar. Hemen çıkma oranı ziyaretçilerin doğrudan memnuniyetini ya da memnuniyetsizliğini gösteren önemli bir göstergedir. Bu nedenle hazırladığınız site mutlaka kullanıcı dostu olmalıdır.

Gezindiği Sayfa Sayısı ve Site Hızı:

Yine kullanıcıların site üzerinde gezindiği sayfa sayısı ne kadar az olursa kullanıcı yine olumsuz bir deneyim yaşamış olur. Sitelerdeki sayfalarda ne kadar çok gezinirse o kadar çok çeşit o kadar çok zengin içerik olduğu anlamını taşır. Çeşitli, doğal ve özgün içerikler SEO’nun  değer verdiği önemli kıstaslardandır. Google tarafından SEO puanınızı yüksek tutmak istiyorsanız kullanıcılara zengin ve faydalı içerikler sunmak durumundasınız.

Aynı şekilde kullanıcıların sayfalarda gezme süresi ve site hızı, UX metriklerinde önemli kıstastır. Sitenin hızlı yüklenmesi kullanıcıların sitede daha kolay dolaşabileceği anlamına geldiği için kullanıcı sitede ne kadar çok vakit geçirir. Bu durumda siteden memnun olduğunun bir göstergesi olacaktır. SEO tarafından baktığımızda da sitenin daha hızlı indekslenmesini  sağlamış olacak.

Yukarıda saydığım metriklere bakıldığında bir kullanıcı sitenizden hemen çıkma oranı düşük ise ziyaret ettiği sayfa sayısı fazla ise sayfalarda kalma oranı yüksek ise, SEO tarafından sağlam temeller attığınızın göstergesidir diyebiliriz. Her ne kadar kullanıcı deneyimini en üst seviyede tutarsanız kitlenizin sitenize olan ziyaretlerini arttıracak ve bu ziyaretçilerin sitenize verdiği değer ile Google da sitenize değer vermeye başlayacaktır.  Bu nedenle kitlenizi mutlu etmeli onlara mükemmel bir deneyim  kazandırmalısınız ki aldığınız Google puanıyla  arama motoru aramalarında  ilk sıralara çıkmanızı sağlayabilin. Bu yüzden de  kullanıcı deneyimini sürekli incelemeli analiz etmelisiniz.

Yazımı burada sonlandırırken tekrardan belirtmeliyim ki; web siteniz her zaman kullanıcı dostu, Google algoritmasına uygun özgün, kaliteli, zengin çeşitliliği, kolay kullanabilirliği olan responsive bir site olmalıdır.

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)