AR ve VR Uygulamaları

AR ve VR Uygulamaları

Artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) genellikle karıştırılır, ancak bunlar ikizlerden çok teknoloji kuzenleri gibidir. Gelin şimdi hem net bir şekilde açıklayalım hem de AR ve VR Uygulamaları örneklerini birlikte inceleyelim.

AR (Augmented Reality/Arttırılmış Gerçeklik) 

Arttırılmış gerçeklik, cihazların cisim tanıma özelliği kullanılarak, sanal nesnelerin gerçek görüntülerin üzerine bindirilmesidir. Bu teknolojiden faydalanabilmek için; bulunulan ortamda internet erişiminin ve artırılmış gerçekliği tanımlayacak cihazların (akıllı gözlük, akıllı telefon v.b.) bulunması gerekiyor. Ayrıca AR üzerine tanımlanmış olan uygulamalardan birinin bu cihazlarda yüklü olması şarttır.

AR teknolojisi ve uygulamaları çok yeni olmasalar da, Niantic firmasının 2016 yılından PokemonGo’yu yayınlaması ile birlikte birçok mobil kullanıcı ilk defa AR teknolojisi ile karşılaşma şansı yakalamış oldu. 

Öte yandan Artırılmış Gerçeklik teknolojilerinin yaygınlaşması ve AR uygulamaların sayısında patlama yaşandığı yıl 2017 senesi oldu. Önce Apple’ın hemen ardından ise Google firmasının yayınladıkları AR yazılım teknoloji alt yapısı ve geliştirici paketleri ile daha önceden sorunlu olan Artırılmış Gerçeklik geliştirme süreçleri bir anda birçok mobil uygulama geliştiricisi için çok kolay bir hale geldi.

Kullanılan SLAM yani Gerçek Zamanlı Haritalandırma ve Konumlandırma algoritmaları, uygulamalar içerisinde AR olarak gösterilecek objelerin sorunsuz bir şekilde gerçek zeminler üzerinde oturmasına ve kullanıcı kameranın yönünü değiştirse bile, AR görüntünün bozulmamasına yol açtı. Apple ve Google’ın yayınlamış oldukları bu AR geliştirme paketleri ile birlikte Artırılmış Gerçeklik uygulaması geliştirmek kolaylaştı. 

Arttırılmış Gerçeklik Uygulamaları

Microsoft’un ürünü olan Hololens ve Meta adlı firmanın AR 2 adlı gözlükleri artırılmış gerçeklik alanında öne çıkan ürünlerden. 

Ülkemizde AR üzerine çalışmalar gerçekleştiren en büyük firmalar; Blippar ve Arox Bilişim

Blippar dünya çapında bir firma ve “blipp” fiilini de tüm dünyaya duyurmak istiyor.

Arox Bilişim de Sakıp Sabancı Müzesi’yle yaptığı çalışmayla ülkemizde ses getiren firmalardan biri olmayı başardı. iPad ile gezdiğiniz müzede figürleri interaktif bir şekilde görüp; Arapça yazan eserlerin Türkçe ve İngilizce karşılıklarını görebiliyorsunuz. Aynı zamanda kitap sayfalarını da bu uygulama ile birlikte çevirebiliyorsunuz. 

Ülkemizde faaliyet gösteren Marshall boya da bu akıma uyanlardan ve geliştirdikleri Visualizer uygulaması ile birlikte duvar rengini uygulama üzerinde kullanıcılarına sunabiliyor. Böylece “acaba hangi renk daha güzel olur?” sorusu, bu uygulamayla boyanmadan yanıtlanmış oluyor.

VR (Virtual reality/Sanal gerçeklik)  

Teknik olarak sanal gerçeklik terimi; bireylerin orada olma hissini yaşadığı, bilgisayar kaynaklı 3 boyutlu ortamlar için kullanılıyor. Kullanıcılar, çeşitli çevre birimleri (kasklı ekran vb.) aracılığı ile sanal ortamlara dahil oluyorlar. Ortama girdiği andan itibaren kullanıcının gerçeklik ile bağlantısı kopar ve tamamen sanal gerçekliğin yaratıldığı ortamda olma hissini yaşıyor.

Sanal gerçeklikte, geçmiş ile günümüz arasında kullanılan cihazlar arasında bazı farklılıklar bulunuyor:

  • Geçmişte kullanılan cihazlar tasarım olarak konforsuz, kullanışsız ve karmaşıktı.  Günümüzde ise, VR cihazların boyutları daha küçük ve daha kullanılabilir hale geldi.
  • Fiyatlar, kullanılan parçaların ve teknolojinin kolay ulaşılabilir olmasından dolayı makul bir aralığa ulaştı. 

Sanal gerçeklik; eğitim, tıp, sağlık, spor, inşaat, seyahat gibi birden çok alanda kullanılıyor. Bu cihazlardan bazıları aşağıda gibidir:

Sanal Gerçeklik Gözlüğü Modelleri 

OCULUS RIFT 

Oculus Rift, serüvenine Kickstarter projesi olarak başladı. Başarılı bir crowdfunding sürecinden sonra, geliştirme sürecinin kapılarını tüm geliştiriciler için araladı. 

Gaikai firmasının eski ürün sorumlusu Brendan Iribe’nin vizyonerliği sayesinde hayat bulan Oculus Rift; Valve, Epic Games ve Unity gibi oyun geliştiricilerinin desteğini de almayı başardı. Oculust Rift, 2014 yılının MArt ayında Facebook tarafından 2 milyar dolara satın alındı. 

SONY – PLAYSTATION VR 

2014 Mart ayında Sony, Playsation4 ve Vita oyun platformlarını yeni bir boyuta taşıyacak olan Playstation VR projesini tanıttı.  3D ses teknolojisi yeniden düzenlenerek daha gerçekçi bir ses ortamı oluşturmak amaçlandı. Bu teknoloji sayesinde sesler, önden, arkadan, sağdan ve soldan gelmeye başladı. Bu da gerçeklik hissini arttırdı.

SAMSUNG GEAR VR 

Samsung Gear VR için cep telefonuna ihtiyacınız var. Cep telefonunuz sayesinde, sanal gerçeklik ortamına dahil olabiliyorsunuz. Sadece Samsung marka telefonlarla çalışan bu cihaz versiyonlarına göre Galaxy S6 ve üzerindeki modellerle uyum içerisinde. Görüntü kalitesi olarak diğer modellerle tabii ki karşılaştırılamaz ama “sanal gerçekliği başlangıç seviyesinde deneyimleyeyim” diyenler için gayet uygun bir cihaz. 

GOOGLE CARDBOARD 

“Ben maker’ım arkadaş, ben kendi sanal gerçeklik gözlüğümü kendim yapmak istiyorum” diyorsanız, sakin olun size de özel bir çözüm var. Google’ın tüm cep telefonu modelleriyle uyumlu olan Cardboard adlı sanal gerçeklik gözlüğünü isterseniz siz yapın, isterseniz satın alın; sanal gerçeklik dünyasına kolayca adım atmış olacaksınız. 

Sizler için AR ve VR odaklı ilginizi çekebilecek bazı filmleri listeledik.

Sanal gerçeklikle ilgili izleyebileceğiniz filmlerden bazıları şu şekilde; 
  • Doctor Who – The Deadly Assassin (1976)
  • Tron (1982)
  • Lawnmover Man (1992)
  • Johnny Mnemonic (1995)
  • Ghost in the Shell Serisi (1995 – 2006)
  • The Matrix (1999)
  • Avalon (2001)
  • Total Recall (1990 ve 2012)
  • Sword Art Online (2012) 
Arttırılmış gerçeklikle ilgili izleyebileceğiniz filmlerden bazıları şu şekilde; 
  • The Power of Love (1922)
  • Blade Runner (1982) 
  • Avatar (2009)
  • Altered Carbon (2018)
  • Black Mirror Bandersnatch (2018) 

Kaynaklar: 

  1. http://www.teknolo.com/sanal-gerceklik-nedir/ 
  2. http://www.teknolo.com/augmented-reality-nedir-hangi-alanlarda-kullanilabilir/ 
  3. https://holonext.com/artirilmis-gerceklik-ar-nedir/ 
  4. https://webrazzi.com/2018/02/21/facebook-3d-artirilmis-gerceklik/ 
  5. https://shiftdelete.net/facebook-vr-alanindaki-heyecanlandiran-atagi 
  6. http://www.blogteb.com/sanal-gerceklik-evreni-buyuyor-facebook-horizon-ile-oyuna-girdi/ 
  7. https://research.fb.com/category/augmented-reality-virtual-reality/ 
0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)