DATA ANALİZİ VE CRM ALTYAPISI

DATA ANALİZİ VE CRM ALTYAPISI

Data analizi ve CRM işletmelerin, çalışma performanslarını ve müşterilerle olan ilişkideki durumlarını analiz etmek için yardımcı olan iki ana etkendir. Bir işletmede data analizinin ve CRM altyapısının başarısıyla gelen avantajlar ise yadsınamaz.

Bu altyapı kriterlerini ve sağladığı faydaların getirisini kazanmak için işe öncelikle bu terimleri tanıyarak başlayalım. Bilinçli yapılan faaliyetler, sanıldığından fazla yarar sağlayabilir. 🙂

Veri Analizi

Veri analizi işletmeye yarar sağlayacak bilgilere ulaşmak için toplanan verileri, bu yararlar kapsamında süzgeçten geçirme, inceleme, dönüştürme ve modelleme işlemidir.  

Veri analizi işletmelerin performanslarını optimize etmelerine yardımcı olmaktadır. Bunu iş modeline uygulamak ise şirketlerin iş yapabilmesi için en etkili yolları belirlemesini sağlar ve büyük miktarda veri depolayarak maliyetlerini azaltmasına yardımcı olur. 

Ayrıca bir şirket daha iyi iş kararları almak, yeni ve daha iyi ürünlere ya da hizmetlere yol açabilecek, müşteri eğilimlerini ve memnuniyetini analiz etmek için veri analitiklerini kullanabilmektedir. 

Kategorilerizi Belirleyin

Veri analizi temel olarak dört ana tür içerisinde incelenmektedir. 

  • Tanımlayıcı analiz: Zamanı belirli olan bir sürecin, ne şekilde işlediği ile ilgilenmektedir. 
  • Tanısal analitik: Bir durumun nedeni üzerinde daha fazla durmaktadır. Bu daha çeşitli veri girişleri ve belirli varsayımlar içerecektir. 
  • Tahmine dayalı analitik: Yakın vadede gerçekleşebilecek olan olaya doğru hareket etmektedir. 
  • Reçeteli analitik: Bir hareket rotası önermektedir. 

Peki, veri bilimcilerinizin doğrudan analize geçebilmeleri için veri erişimini ve veri hazırlığını atlamalarını nasıl sağlayabilirsiniz? Aşağıdaki maddeleri temel alan sağlam, bakımlı bir veri altyapısına ihtiyacınız olacak: 

  • Veri toplama ve veri ardışık düzenleri: Dahili ve yukarı akış kaynaklarından verileri alın, temizleyin ve kullanılabilir olması için başka şekilde dönüştürün. 
  • Veri havuzu: Verileri nerede ve nasıl depolayacağınızı belirleyin. Veri hacminiz ve veriyi nasıl kullanmayı planladığınız stil, önemlidir. Buna bağlı olarak bir dizi ilişkisel veri tabanı, bir veri ambarı veya bir veri havuzu olabilir. 
  • Politikalar ve erişim kontrolleri: Hangi veri setlerini kimin görebileceğini belirleyin. 
  • Her veri kaynağının dokümantasyonu: Hangi veri kaynaklarının mevcut olduğunu ve bunların nerede bulunacağını açıklayan bir dizin oluşturun. Ek olarak, her alanın ne anlama geldiğine dair ayrıntılar tanımlayın. 
  • Araçlar: İnsanlar verileri analiz etmek için bunları kullanacak. Altta yatan depo ile uyumlu olduklarından ve ilgili analizleri gerçekleştirebileceklerinden emin olun. 

Ayrıca, sağlam bir veri altyapısı geliştirmek ve sürdürmek disiplin gerektirir. Bazen uzun vadeli istikrar için kısa vadeli kazançlarla ticaret yaparsınız. Örneğin: sadece veri havuzuna veri atmak ve onu analiz etmeye başlamak caziptir.

Veri setinin kaynak sağlayıcısını, depodaki konumunu ve her alanın anlamını izlemek için ilk olarak veri sözlüğünüzü güncellemek fazladan zaman ve çaba gerektirir. Bu ekstra işi yapmak onları yavaşlattığı için insanlar muhtemelen direnecektir. Kısa vadeli düşüncenin devreye girmemesi için, kıdemli liderlik rolüne sahip birinden kuralları uygulamasını isteyebilirsiniz. 

Sonuç

Sağlam bir veri altyapısı, veri bilimi çabalarının yolunu kolaylaştırır. Veri bilimciler (ve analistler ve diğerleri), güncel, amaca uygun ve iyi belgelenmiş verilere istikrarlı ve hazır erişime sahip olmalıdır. En iyi ve en verimli işlere ve başarılı sonuçlara bu şekilde ulaşabilirler. Böyle bir veri altyapısına yatırım yapmak, firmanızın veri bilimi faaliyetlerinin uzun vadeli başarısına yatırım yapmaktır. 

CRM ALTYAPISI OLUŞTURMANIN ÖNEMİ 

Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), şirketinizin mevcut ve potansiyel müşterilerle olan tüm ilişkilerini ve etkileşimlerini yönetmek için kullanılan bir teknolojidir. Amacı oldukça basittir, iş ilişkilerini geliştirmek! Bir CRM sistemi, şirketlerin müşterilere bağlı kalmasına, süreçleri kolaylaştırmasına ve karlılığı artırmasına yardımcı olur. 

CRM sistemi ne yapar? 

Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM); çözümü, müşteri ve potansiyel müşteri bilgilerini kullanarak müşterilerle güçlü ilişkiler kurmanızı sağlar. Tüm bilgileri işinizi daha hızlı büyütmenize yardımcı olacak şekilde düzenleyerek yeni müşteriler bulmanıza, işleri kazanmanıza ve onları mutlu etmenize yardımcı olur.

CRM sistemleri, bir müşterinin web sitesini, e-postasını, telefonunu, sosyal medya verilerini ve daha fazlasını birden çok kaynak ve kanal üzerinden toplayarak başlar. Ayrıca, şirketin faaliyetleriyle ilgili son haberler benzeri bilgileri otomatik olarak alabilir. Hatta bir müşterinin iletişimle ilgili kişisel tercihleri gibi kişisel ayrıntıları saklayabilir.

CRM aracı, size genel olarak bireylerin ve şirketlerin tam bir kaydını vermek için bu bilgileri düzenler, böylece ilişkinizi zaman içinde daha iyi tanımlayabilirsiniz.

Bir CRM platformu, müşteri ilişkileri geliştirmenize yardımcı olan diğer iş uygulamalarına da bağlanabilir. Günümüzde CRM çözümleri daha açıktır Belge imzalama, muhasebe, faturalama ve anketler gibi en sevdiğiniz iş araçlarıyla entegre olabilir, böylece bilgi size müşterinizin gerçek 360 derecelik bir görünümünü sunmak için her iki yoldan da akar. 

Genel olarak baktığımız zaman iyi bir data analiz ve CRM altyapısına sahipseniz işletmenizde büyük bir gelişme, müşterilerle kesintisiz ve net bir iletişim, son olarak da teknolojik gelişmelere uyum sağlamış başarılı bir işletme statüsünde olabilirsiniz. 

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (3)

AZIZE SELIN MISIRLI

20 Oct 20

Bu tarz içeriklerin çok faydalı olduğunu düşünüyorum, elinize sağlık :)

DILAN

20 Oct 20

Önemli bir konuya değinmişsiniz teşekkürler 🙏👍🏼

DENIZ

20 Oct 20

Çok faydalı bir yazı olmuş emeğinize teşekkürler.