DİJİTAL PAZARLAMA HİZMETLERİ

DİJİTAL PAZARLAMA HİZMETLERİ

İnternete erişilebilirliğin artmasıyla çevirimiçi insanların sayısı giderek artıyor bu durumda internet artık hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bu artışla birlikte tüm sektörlerde görülen dijitalleşmenin bir yansıması da dijital pazarlama oluyor. Gerek kullanıcı gerek hizmet sağlayıcı için internet tabanlı bu yeni dijital pazarlama hizmetleri büyük kolaylık sağlıyor.

30 Ocak 2020’de We Are Social, 4.5 milyar kişinin aktif internet kullanıcısı olduğunu, 3.8 milyar kişinin ise aktif sosyal medya kullanıcısı olduğunu açıklamıştı.

Veri şirketi Statista ise dünyada temmuz 2020 itibariyle 4,57 milyar kişinin aktif olarak internet kullanıcısı olduğunu, 3.9 milyar kişinin ise aktif olarak sosyal medya kullanıcısı olduğunu açıkladı (24 Temmuz 2020). Yine Statista’ya göre akıllı cep telefonlarından internete bağlanan insanların sayısı 2019 yılında 3.2 milyar kişiyken 2020 yılında bu sayısı 3.5 milyar kişiye ulaşmış durumda. Bu noktada Facebook’un 2016 yılının nisan ayında açıkladığı Facebook’un 10 Yıllık Yol Haritası’nda, gelecek 10 yıl içerisinde internet ulaşımının olmadığı yerlere ücretsiz internet erişimi sağlamayı hedeflediğini de ekleyelim.

Bu veriler sadece 6 ayda aktif internet kullanıcı sayısının 70 milyon, aktif sosyal medya kullanıcı sayısının ise 100 milyon artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Akıllı cep telefonlarından internete bağlanan insanların sayısı ve bu sayıdaki artış ise insanların internette harcadıkları zamanın giderek arttığını gösteriyor.

Tüm bu etkenler dijital pazarlama her geçen gün daha önemli hale geliyor. Gün geçtikçe daha çok şirket dijital pazarlama yatırımı yapıyor ve daha çok insan birçok ihtiyacını dijital platformlar üzerinden karşılamaya yöneliyor.

Peki, Nedir Bu Dijital Pazarlama?

Amerikan Pazarlama Birliğinin 2007 yılında; müşteriler, alıcılar, paydaşlar ve toplumun bütünü için değer ifade eden önerilerin geliştirilmesi, iletişimi, ulaştırılması ve değişimi için bir faaliyet, bir dizi kurum ve süreç olarak tanımlıyor.

Ancak çok geniş bir yelpazeyi içine alan bir alandan bahsettiğimizden, dijital pazarlama için birkaç farklı tanım görüyoruz:

  • En basit tanımıyla dijital pazarlama; pazarlama çabalarının elektronik bir cihazla veya internetle gerçekleştirilmesidir.
  • Dijital Pazarlama Enstitüsü’ne göre dijital pazarlama; hedeflenen tüketicilere ve işletmelere ürün ve hizmetleri tanıtmak veya pazarlamak için dijital kanalların kullanılmasıdır.
  • Dijital pazarlama, ürün tanıtımı, ürün satışı, marka bilinirliği, marka farkındalığı, ürün konumlandırma gibi pazarlama çalışmalarını dijital ortamda gerçekleştirmek, mevcut ve potansiyel müşterilerle iletişime geçmek için dijital platformların kullanılması olarak da tanımlanabilir.

İlk bakışta dijital pazarlamayla geleneksel pazarlama arasında bir fark olmadığı düşünülse de yöntemlerin stratejilerinden hedef kitlesine kadar bambaşka perspektiflere sahip olduğunu altını çizmekte fayda var.

Dijital Pazarlama Hizmetleri Nelerdir?

Dijital pazarlamanın tanımından, öneminden bahsettik, ancak dijital pazarlamayı bu kadar ayrı bir kefeye koymamızı sağlayan, temel etken, yöntemleri ve araçları. Şimdi de dijital pazarlama hizmetlerinde kullanılan bu araçlara göz atalım.

Google Ads

Google Ads, Google’ın çevrimiçi reklam programıdır. Reklam verenlerin tıklama veya gösterim başına ödeme yaptıkları ücretli bir reklam platformudur. Google Ads hesabı oluşturduktan sonra Araçlar ve Ayarlar sekmesinden Google Analytics bölümüne geçilerek verilen reklamlara ilişkin veriler ölçülebilir.

Google’ın sağladığı veriler sayesinde çok özel hedef kitleler belirlenerek reklam maliyetleri azaltırken, reklamların etkinliği arttırılır.

Google Analytics’te yer alan Yönetici Panelinden mülk ayarlarına tıklanarak Search Console aktif edilerek firma web sitesinde oluşabilecek hatalara ilişkin rapor alınabilir.

Yine Google Analytics bölümünden Google Data Studio bölümüne girilerek verilen reklamlara ilişkin ayrıntılı veriler rapor olarak alınabilir. Yani dijital pazarlamanın tüm aşamalarına uyumlu sonuçlar sunabilir.

Search Engine Optimization (SEO)

SEO, yani arama motoru optimizasyonu, organik arama motoru sonuçları aracılığıyla web sitenize gelen trafiğin miktarını ve kalitesini artırmaya yönelik tüm çalışmalara verilen isimdir.

SEO’nun çalışma mantığını şu şekilde açıklayabiliriz:

Herhangi bir arama motoruna bir arama yaptırdığınızda, arka planda sorgunuzla ilgili internette bulunabilecek bütün içerik hakkında bilgi toplayan bir tarayıcı çalışır. Tarayıcı bir dizin oluşturur. Bu dizin, tarayıcıyla elde edilen tüm verileri sorgunuzla eşleştirmeye çalışan bir algoritma aracılığıyla beslenir.

Daha etkin SEO yapmak için;

  • Trafik kalitesi: Sitenize çektiğiniz trafik sonucunda bu trafiğe verdiğiniz yanıtlar ölçülür. Ziyaretçilerin sizin yönlendirdiğiniz içerikle ne kadar ilgilendiğine dair veriler elde edilir. İçeriğe olan ilgi ne kadar fazlaysa o kadar kaliteli bir trafik elde etmiş olursunuz. Dolayısıyla sırf trafik çekmek için ürün veya içeriğinizle ilgisiz ama popüler olan etiketler, anahtar kelimeler kullanmak trafik kalitesini azaltır. Bunun yerine sunduğunuz ürün veya içeriklerle gerçekten ilgilenen ziyaretçileri çekmek mantıklı olacaktır.
  • Trafik miktarı: Ürün veya içeriğinizle ilgilenen ziyaretçileri web sitenize çekmeyi ifade eder.
  • Organik arama: Bir arama motoru aracılığıyla arama yapan ve ücretli olmayan bir sonucu, tıklayan bir kişiyi ifade eder. Organik arama, web sitesi trafiğini artırmak için gelen pazarlamanın bir parçası olarak kullanılabilen bir arama pazarlama kanalıdır.

Dönüşüm optimizasyonu ve AB testleri

Dönüşüm optimizasyonu, SEO veya SEM ile sitenize çektiğiniz trafiğin sonucunda istenen bir işlemi tamamlayan (başka bir deyişle dönüşüm sağlayan) ziyaretçilerin yüzdesidir. Örneğin, istenen bir eylem bir web formunu doldurmak, bir hizmete kaydolmak veya bir ürün satın almak olabilir.

Dönüşüm sağlayan ziyaretçi sayısı, toplam ziyaretçi sayısına oranlanır ve çıkan sonuç yüzde ile ifade etmek için yüz ile çarpılır.

Ab testleri, bir web sitesinde yapılacak değişikliğe veya e-posta pazarlamada kullanılacak bir içeriğe ilişkin olarak yapılan testlerdir. Dijital pazarlama iletişim noktasında güvenilirliği ile sıkça da tercih edilir.

User experience/ User interface (UX/UI)

User experience kullanıcı deneyimi anlamına gelir ve bir şirketin ürününe, sistemine veya hizmetine yönelik algılarına, duygularına ve yanıtlarına göre son kullanıcının genel deneyimine odaklanır. UX, kullanım kolaylığıerişilebilirlik ve rahatlık kriterleriyle ölçülür.

User interface, kullanıcı arayüzü anlamına gelir ve insanların bilgisayarlar, makineler, web siteleri, uygulamalar, giyilebilir cihazlar ve diğer programlar veya cihazlarla nasıl etkileşim kurduğunu ifade eder. Kullanıcı arayüzü tasarımı, bunları mümkün olduğunca kullanımı kolay ve verimli hale getirme sürecidir. Kullanım kolaylığı kriteriyle ölçülür.

Growth hack

Growth hack, bir firmanın pazardan belli bir pay alıp doyuma ulaştıktan sonra hızlı ve katlanarak büyüme sağlayacak adımlar atmasını ifade eden dijital pazarlama terimidir.

Bu büyümeyi gerçekleştirmek için genellikle yaratıcı, yenilikçi ve düşük maliyetli stratejiler kullanılmaktadır.

E-mail marketing (E-posta ile pazarlama)

E-posta ile pazarlama, hedef kitlenizi ve müşterilerinizi e-posta yoluyla hedefleme sürecidir. Abonelere ve müşterilere hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olacak değerli bilgiler sağlayarak dönüşümleri ve geliri arttırmanıza yardımcı olur. Re-marketing çalışmalarında sıkça kullanılır. Mailchimp, Constant Contact, Get Response gibi e-posta araçları kullanılarak gerçekleştirilir.

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (2)

ALI ÖZKAN

09 Sep 20

Harika bir yazı.. Tebrikler

SALIM

10 Sep 20

Bir cok yabanci terim olmasina ragmen anlasilabilir bir anlatim diline sahip guzel bir yazi. Tesekkurler.