Duplicate Content: SEO’nun Kırmızı Alarmı!

Duplicate Content: SEO’nun Kırmızı Alarmı!

Hangi web sitesi sahibi arama motorlarının gözünde “spam” olarak algılanmak ister ki? Şimdi size SEO’nun kırmızı alarm verdiği önemli bir konudan bahsedeceğiz; Duplicate Content!

Birçok web sitesi sahibi içerik oluşturmaya vakit harcamamak için başka sitelerden “kopyala-yapıştır” yaparak ya da bazı yazılımlar kullanarak kopya içerikleri kendi sitelerinde yayınlarlar. Tabii ki çekilen içeriklerin yayın tarihleri Google gibi arama motorlarının taramasından kaçmaz ve aynı içeriğin farklı bir web sitesine ait olduğu hemen anlaşılır. Bu sebeple web sitesi de arama motorlarının gözünde artık suçlu konumuna düşer. İşte tam da bu içeriklere “Duplicate Content” yani kopya içerikler ya da tekrarlanan içerikler denir.

Duplicate content, web üzerinde birden çok URL’de yer alan içeriklerdir. Kendi web sitenizdeki veya diğer web sitelerindeki birden çok sayfada bulunan çok benzer veya tamamen aynı olan içeriği ifade eder. Arama motorları tarama yaptığında birden fazla URL aynı içeriği gösterdiği için arama sonuçlarında hangi URL’nin daha üst sıralarda listeleneceğini bilemez. Bu nedenle, arama motorları her iki URL’yi de daha düşük sıralayabilir ve diğer web sayfalarını tercih edebilir.

Şimdi bu durumu daha da anlaşılır hale getirmek için bir örnekle açıklayalım. Diyelim ki ‘a anahtar kelimesi’ ile ilgili bir yazınız var ve http://www.ornek.com/keyword-a/ adresinde yer alıyor. Aynı içerik http://www.ornek.com/konu-kategori/keyword-a/ adresinde de görünüyor. Şimdi de yazınızın birkaç blogger tarafından alındığını ve bazılarının ilk URL’ye, diğerlerinin ise ikincisine bağlantı verdiğini varsayalım. İşte tam da bu noktada arama motoru sorunu başlıyor. Bu bağlantıların her ikisi de farklı URL’leri teşvik ediyor. Hepsi aynı URL’ye bağlanıyor olsaydı, “a anahtar kelimesi” için sıralama şansınız daha yüksek olabilirdi.

Çok sayıda kopya içeriğe sahip web sitelerinin karşılaştığı 3 ana sorun vardır:

  • Daha az organik trafik: Google, Google dizinindeki diğer sayfalardan kopyalanan içeriği kullanan sayfaları sıralamak istemez. Çünkü Google, hangi sayfanın “orijinal” olduğundan emin olamayacağı için sıralama yapmak için zorlanacak. Bu içerikleri direkt olarak duplicate content olarak değerlendirir.
  • Ceza: Google, yinelenen içeriğin bir web sitesinin cezalandırılmasına veya tamamen dizinden kaldırılmasına neden olabileceğini açıklamıştı. Neyse ki bu durum oldukça nadir olan bir durumdur. Bu sadece bir sitenin kasıtlı olarak başka sitelerden içerik çaldığı veya kopyaladığı durumlarda gerçekleşir.
  • Daha Az Dizine Eklenmiş Sayfalar: Bu durum özellikle çok sayıda sayfası olan e-ticaret sitelerinde görülür. Bazen Google yalnızca yinelenen içeriğin sıralamasını düşürmeden doğrudan indekslemeyi reddeder.

Duplicate Content SEO Üzerindeki Etkisi Nedir?

Duplicate content, SEO’nun korkulu rüyalarından birisi diyebiliriz. Çünkü SEO’nun amacı web sitelerinin performansını iyileştirmektir. Fakat duplicate content SEO için tamamen dezavantajlı bir durumdur. Bu yüzden web sitesi sahiplerinin kopya içerik kontrollerini düzenli olarak yapmaları şart!

SEO uzmanları genellikle %70 in altında özgün içeriği bulunan yazılarda duplicate content şüphesi olduğunu belirtir. Duplicate content sorununun ortaya çıktığı durumlarda ise SEO açısından bu etkiler hemen kendini gösterir;

  • Site performansı düşer ve site performansının düşmesi de organik trafiğinin azalması demektir.
  • Site sıralaması arama motorlarında aşağıya düşecektir.
  • İndekslenme hızı düşeceğinden bu içerikler, arama motoru sonuç sayfalarında yer almamaya başlar.

Peki web sitemde tekrarlanan içerik var mı, bunu nasıl anlayabilirim?

Tekrarlanan içeriklerinizi tespit etmenizi sağlayacak pek çok araç vardır. Bunlardan en sık kullanılanı Google Search Console‘dur. Araç direkt olarak site içerisinde yinelenen içerikleri gösterir. Kısaca Arama Görünümü> HTML Geliştirmeleri yolunu izleyebilirsiniz. Açılan sayfada yinelenen meta açıklamalar kısmından duplicate content olan içeriklere ulaşacaksınız.

Diğer yandan Semrush tarafından gerçekleştirilen içerik hizmeti de web sitenizi kopya içeriklere karşı uyarır.

Siteliner aracı da siteniz içerisinde tekrarlanan içerik yoğunluğunu ölçmenize yarayan bir başka araçtır. Eğer web siteniz 150 sayfayı geçmiyorsa bu hizmetten ücretsiz yararlanabilirsiniz.

Copyscapee kontrol etmek istediğiniz sayfanın adresini girebilirsiniz. Araç sonra size duplicate content olarak algılanabilecek diğer URL’leri raporlar.

Copyleaks içeriklerinizi kontrol edebileceğiniz bir diğer araçtır. Bu araçla yanlışlıkla yeniden kullanılmış içeriklerinizi görebilir ve önleyebilirsiniz.

Bunların dışında kullanabileceğiz ücretsiz birçok tool vardır. Örneğin; Grammarly, Plagiarisma, Quetest, DupliChecker gibi araçlar oldukça başarılı ücretsiz programlardır.

Yinelenen İçerikler İçin Nasıl Önlem Alırım?

Hazırladığınız içeriklerde duplicate content sorunu olup olmadığının anlaşılması için içeriklerin yayına almadan önce mutlaka kontrol edilmesi gerekmektedir.

Yazınızda kullanmak istediğiniz başka yerden alınmış bir kesit veya bilgi var ve bu içerik başka sitede önceden yayınlanmış ise o içeriğin küçük bir kısmını “Alıntı” olarak sitenize yerleştirebilirsiniz. Böylece arama motorları metninizi yinelenen içerik olarak algılamaz.

Bir başka çözüm ise eğer arama konsolunda etiketlerin olduğu sayfa çok fazla çıkıyorsa etiket sayfasına noindex” etiketi uygulanabilir.

Hazırlamış olduğunuz içeriğin bir kısmını kopyalayıp manuel olarak Google arama motoruna taratmak da bir önlem olabilir. Eğer cümleler daha önce yayınlamış başka bir içerikte yer alıyorsa kopya içeriğin size ait olduğu bir durumun önüne geçebilirsiniz.

Sonuç olarak içeriklerinizin özgün olması hem yazınızın hem web sitenizin kalitesini belirlemekle kalmaz arama botları tarafından da üst sıralara yerleşmek için gerekli ön koşullardan birini tamamlamanızı da sağlar. Tabii ki bu SEO’nun şartlarından yalnızca bir tanesi olduğunu unutmayalım.

[social_warfare]

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)