E-Ticaret ve Dijital Pazarlama İlişkisi

E-Ticaret ve Dijital Pazarlama İlişkisi

İnternetin küresel çapta kullanılmaya başlanması geleneksel ticaret faaliyetlerini baştan sona değiştirdi. Elektronik ortama taşınan yaşam pratikleri ile ortaya çıkan yeni nesil ticaret de e-ticaret adını aldı. Son dönemlerin en ulaşılabilir ticaret sistemi, aynı zamanda dijital çağın ticareti. Zaten dijital pazarlama ile iç içe olması da boşuna değil. 🙂 E-ticaretin en önemli ayağı olan dijital pazarlamayla faaliyetlerinin nasıl yürüdüğü hala pek çok kişi için soru işareti. O zaman tüm kafa karışıklıklarını ortadan kaldırmak için e-ticaret ve dijital pazarlama ilişkisi neymiş şöyle detaylı bir bakalım.

E-Ticaret Nedir?

E-ticaret, ürün ya da hizmetin elektronik ortamda sunulmasını temel alıyor. Çeşitli ödeme yöntemleriyle sipariş oluşturulmasından, ürün ya da hizmetin varsa lojistik faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine kadar süreçlerin tümü dijital ortamda gerçekleştiriyor.

E-ticarette amaç; ürünlerin ve hizmetlerin müşteriye hızlı ve sorunsuz bir şekilde ulaştırılması. Malum dijitalde güven kazanmak çok da kolay değil, hataları ortadan kaldırmak için riskler iyi planlanmalısınız. Bu sebeple e-ticaret süreçlerini kusursuzca yürütmeye odaklanmak başlangıç adımınız olsun. Müşteri hizmetleri desteği, montaj ve teknik destek hizmetlerini planlamalarınıza dahil edebilirisiniz.

E-ticaret kısaca dijital platformlarda iş yapma eylemini içeriyor ve bunu yapabilmek için başta ürün pazarlaması olmak üzere operasyonel işlemlere ihtiyaç doğuyor. Bu operasyonel işlemler ise sektörden sektöre farklılar gösteriyor. Örneğin; giyim sektörü için stok miktarı, renk ve beden seçenekleri, ödeme yöntemi ve kargo bilgisi gibi e-ticaret operasyon kısımlarını içeriyor. Yani yalnızca müşteri iletişimi değil, iç yönetim süreçleri de dijitalde ilerliyor.

Sonuç olarak e-ticaret web üzerinden gerçekleşen ticari bir işlem olup internete erişimi olan herkesin katılabileceği bir online mağazadır. Eğer hala bu sektörde değilseniz. Dijitalleşmenin kaçınılmaz olmasıyla bu kolaylığın avantajlarını değerlendirmeyi bir kez daha düşünmenizi öneririz….📲

Dijital Pazarlama Nedir?

E-ticaret ve dijital pazarlama ilişkisi hakkında kafa karışıklığının sebebi çoğu zaman geleneksel pazarlama kanallarından uzak yöntemlerin kullanılması. Dijital pazarlama webde ya da mobil ortamda tüm interaktif kanalları kullanıyor. Üstelik ürün veya hizmetin web aracılığı ile tanıtımı, anketler, araştırmalar, sosyal medya iletişimleri, gerilla pazarlama, sosyal sorumluluk kampanyaları, CRM gibi faaliyetlerin yürütülmesi gibi bir sürü alanı kapsıyor.

Tüm bunları yapmak için dijital kanallar dijital pazarlamacının yardımına koşuyor. Uzmanların sıklıkla odaklandığı kanallara bakacak olursak;

  • İnternet siteleri,
  • Blog yayınları,
  • E-kitaplar ve teknik sözlükler,
  • Sosyal medya kanalları (Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram vb.),
  • Çevrimiçi broşürler
  • Marka varlıkları (logolar, yazı tipleri, vb.).

Tabii bunlara eklemler yapabileceğinizi de söyleyelim.

Dijital pazarlamayı; online pazarlama, e-marketing ve web pazarlama gibi farklı isimlerle de görebilirsiniz. Ama adı her ne olursa olsun önemsediği kilit nokta tüketici hareketleridir. Bugün satış rekorları kıran top trend olan bir ürün yarın herhangi bir şey ifade etmeyebiliyor. Yani tüketici hareketleri sürekli değiştiği için dijital pazarlama yaparken bu değişimlere kolaylıkla uyum sağlamak gerekiyor. İyi bir dijital pazarlama uzmanı nasıl olunur sorusunun cevabını da bu sorulara verilen yanıtlar belirliyor. Dinamiklere uyum sağlamak ve dijital pazarlama uzmanı olmak isteyenleri eğitim sayfamıza bekliyoruz.

E-Ticaret ve Dijital Pazarlama Arasındaki Bağlamlar

E-ticaretten bahsediyorsak, çok geniş bir alanda olduğunuzu unutmayın. Çünkü bu kanalın içine sosyal medya etkileşimi, içerik paylaşımı, müşteri hizmetleri gibi kişiselleştirilmiş hizmetleri ve en önemlisi çok kanallı dijital pazarlaması gibi bir sürü şey işin içine giriyor. Yani e-ticaret ve dijital pazarlama ilişkisi çoğu zamandan sanılandan farklı bir boyutta oluyor.

Geleneksel pazarlama ve satışta olduğu gibi, dijital pazarlama ile e-ticaret bütünlük içinde yürütülmeli. Markanın kullandığı web sitelerinin, blogların, sosyal medya hesaplarının ve diğer tüm dijital ağların aynı dili konuşması gerekiyor. Mesela marka veya hizmetin e-ticaret sitesi renkli ve canlı bir dinamiğe sahipse alıcı taraf sosyal mecralarda da buna uyumlu canlı bir dinamik görmek isteyecektir.

Doğru bir dijital pazarlama stratejisi e-ticaretin hedeflediği amacın anahtarıdır. Dijital pazarlama yaparken sonuçlar e-ticaret rakamlarında iniş çıkış yaratacağı için pazarlama stratejilerini dikkatle belirlemelisiniz. E-ticarette, dijital pazarlamanın sağlayabilecekleri düşündüğünüzden de kıymetli olabilir.

  • Ürünlerini çevrimiçi pazarlama olanağı
  • Müşterilerin satın alma potansiyellerini etkileme
  • Tek seferde milyonlarca kişiye ulaşma
  • Rekabette rakiplerini şeffaf bir şekilde görebilme yetisi

E-ticaretin en önemli kolu dijital pazarlama olsa da e-pazarlama olmadan başarılı bir çevrimiçi işletmeye sahip olamıyorsunuz. Çevrimiçi işletme veya e-ticaret mağazası işletenlerin ürün ve hizmetlerinin hedef kitleye ulaşacağı bir tür pazarlamayla meşgul olması gerekiyor. Bu nedenle e-ticaret başarısı için dijital pazarlamada da başarı istiyor.🏆

E-Ticaret ve Dijital Pazarlama Arasındaki Farklar

Pek çok insan e-ticaret ile dijital pazarlamanın aynı amaca hizmet ettiğini düşünüyor. Ama e-ticaret, aslında internet üzerinden gerçekleşen bir ticari işlemdir ve internet bağlantısına sahip olan herkes buna katılabilir. Dijital pazarlama ise bir e-ticaret sitesine trafik çekmek ve satışa dönüştürmek için gerekli tanıtım stratejileri ve taktikleri kullanma uygulamasıdır.

E-pazarlama stratejileri, ürünlerinizin satın alımlarını sağlayarak potansiyel kitleyi müşterilere dönüştürmeyi sağlıyor. Sonrasında da işi bir adım öteye taşıyarak müşterileri satın alma sonrasında destekliyor. Böylece müşteri sadakati için kapsamlı bir çalışma yapılıyor. Bütünsel bir dijital pazarlamanın hem çevrimiçi hem de çevrimdışı pazarlama taktiklerini içermesi gerekiyor.

Dijital pazarlamada işin çekici tarafı öne çıkarıyorken, e-ticarette sürekli bir alışveriş olması için müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutacak tüm faaliyetlerin takibinin yapılması gerekiyor.

Diğer yandan e-ticaret faaliyeti şirketlerin sadece web sitesi üzerinden sipariş almaları eylemi değildir. E-ticaret; ürün tedarik zincirinin doğru ve verimli çalışması, depo ve kargo hizmetlerinin aksamaması, güvenli ödeme sistemlerinin oluşturulması, satış sonrası destek, değişim veya iade süreçlerinin belirlenmesi faaliyetlerinin tamamını kapsıyor.

E-ticaret ve dijital pazarlama ilişkisi içinde en belirgin fark, işlemleriyle ilgilidir. E-ticaret, mal ve hizmetlerin alım satımıyla alakalıdır. Bu yüzden potansiyel müşterilerinize doğrudan ürün satmak için bir web sitesi oluşturup, sektörün parçası olabiliyorsunuz.

E-ticaret, insanların çevrimiçi olarak aradıklarını bulmalarını, güvenli çevrimiçi ödeme aracılığıyla alışveriş yapmalarını ve bu ürünleri kapılarına teslim etmelerini kolaylaştırıyor. Buradaki fikir, müşterinin istediği her şeyi evinin veya ofisinin rahatlığında satın almasını sağlamaktır. Dijital pazarlaması iyi yapılan ürünün ve hizmetin sonuç aşaması e-ticarettir. 🙂

E-ticareti iyi yürütülen ürün veya hizmet de sürdürülebilir bir alışveriş sağlayarak devamlılığını koruyor. Tüm dijital pazarlama yöntemlerinin amacı tüm internet kanallarını kullanarak web sitesine olabildiğince çok müşteriyi çekerek e-ticareti amacına uygun olarak sonlandırmaktır. Unutmayın iyi pazarlanan ürün her zaman belirlenen hedefi tam on ikiden vurur. 🎯

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (1)

BARTU YILMAZ

21 Nov 22

Çok güzel bir site ödevimin yarısınıı bu siteden yaptım