E-Ticaret ve Satın Almayı Etkileyen Faktörler
Online alışverişin artmasıyla, e-ticaret sitelerine verilen önem de epey arttı. Sizin de bir e-ticaret siteniz varsa veya böyle bir planınız varsa e-ticarette satın almayı etkileyen faktörleri öğrenerek, sitenizde satışları arttırmak ve ziyaretçilerin memnun kalmasını sağlamak isteyebilirsiniz.
Elbette bu süreç içinde pek çok değişkenden bahsedebiliriz. Bu yüzden kapsamlı bir E-Ticaret Eğitimi ile işe başlamak en doğrusu olacaktır. Ama markanızın e-ticaret sektöründeki konumuna dair genel bir fikir yaratmak için önce bu dinamikleri incelemekte fayda var.
E-Ticarette renklerin gücü
Bilindiği üzere renklerin insanlar üzerinde çeşitli etkileri var. Mağazalar, bankalar, restoranlar ilgili oldukları alana göre renklerini bulup işletmelerini ona göre dekore ediyorlar. Bu durum e- ticaret siteleri için de geçerli. Neye yönelik bir site olduğunuza göre bir sürü fikriniz olabilir. Amam unutmayın fikirlere yönelik sonuçların her biri sizin e-ticarette yapabileceklerinizi belirler.
Sarı
İyimser bir renktir ve gençliği simgeler.
İnsana cesaret verir, alışveriş yapmaya teşvik eder.
Kırmızı
Enerjik bir renktir ve aciliyet hissini arttırır.
Dikkat çekici bir renktir, pazarlanmak istenen üründe kullanılır.
Mavi
Güven ve güvenlik duygularını çağrıştırır.
Giyim markaları sıklıkla bu rengi tercih eder.
Yeşil
İnsan gözünün algıladığı ilk renktir.
Müşteriyi rahatlatmak için kullanılır.
Turuncu
Aciliyet hissi uyandırır.
Pembe
Romantik ve kadınsıdır, bu nedenle kadın ürünlerinde sıklıkla kullanılır.
Neşe ve rahatlık veren bir renktir.
Siyah
Satış dünyasında lüks ürünlerde kullanılır.
Güven faktörü…
Siteye giren kullanıcıların satın almasını en çok etkileyen faktörlerden biri markaya ve web sitesine güven duymalarıdır. Çünkü online alışveriş yapabilmek için kişisel bilgilerin girilmesi gerekiyor, elbette ziyaretçi de bu bilgilerin kötüye kullanılmayacağına dair emin olmak ister. Sonuçta kişisel bilgelerini girerek işlem yaptıkları bir siteye güven duymaları gerekiyor ki gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilsinler.
Bunun için de güvenlik prosedürlerine daha fazla önem verilmeli ve sitenin korunmasına yönelik bilgi verilmelidir. Kişisel bilgilerin korunduğunu belli eden 128 – 256 Bit SSL(Secure Sockets Layer) şifreleme sistemlerinin kullanıldığı sayfa içinde belirtilmesi sayfaya duyulacak güven açısından çok önemlidir. Aynı zamanda e-ticaret sitelerinde kredi kartı ile ödeme yapılırken kullanılan 3D Secure yöntemi yine 2. Şahıslar tarafından bilgilerin öğrenilmesini engelleyen bir yöntemdir. Ziyaretçilerin kart bilgilerinin güvende olmasını sağlar.
Site içi ulaşım kolaylığı
Güven sağlamak gerekliliği kadar bir e-ticaret sitesinin ne kadar kullanışlı ve işlem yaparken ne kadar pratik olduğu da değerlendirilmelidir. Buradaki asıl hedef, ziyaretçinin siteye girdiği andan itibaren minimum tıklama ile aradığını bulup, işlemini halletmesini ve sonuca(satın almaya) ulaşmasını sağlamak.
Siteye üye olunduğunda hesap aktivasyonunun yapılması, ürünlerin geleceği adresin belirlenmesi, kredi kartı bilgilerinin girilmesi gibi işlemler ne kadar rahat ve hızlı bir şekilde ilerlerse sitedeki ziyaretçi de sonuçtan o kadar memnun olur. Böylece hem alışveriş kararı negatif etkilenmez hem sonraki alışverişlerinde referans oluşturur. Aynı zamanda bu pratiklik açısından kategori ağacınızı basit tutmalısınız. Böylece ziyaretçinin aradığını kısa sürede bulmasını sağlayıp, seçenekleri de minimuma indirmiş olarak satın alma sürecini olumlu etkileyeceksiniz.
Görsel Kalitesi
Satın almayı etkileyen faktörlerin bir diğer önemli bölümü ise sitede kullanılan fotoğrafların kalitesi. Düzgün ve özenilerek çekilmiş ürün fotoğraflar hem görsellik açısından doyurucu olur, hem de sitenin prestiji açısından yararlı olur.
Fotoğrafın kalitesi sizin satışlarınızda bir hayli etkisi olacağı için masraftan kısmak adına ucuz yöntemlere başvurmamalısınız. Ürünün tek bir açıdan değil de bir çok açıdan görselini kullanmalısınız. İyi bir fotoğrafçı ile anlaşıp ürünlerinizin fotoğraflarınızı kaliteli ve görsellerin göze hitap edici ve doyurucu olmasına özen göstermelisiniz.
Mobil Uyumlu Site
Günümüzde online alışveriş bir hayli arttı. Pratikliği ve zamandan tasarruf ettirmesinden dolayı çoğu kişinin tercihi de online’dan yana. O yüzden büyük mağazalar bile internette yerini almaya başladı demiştik. Tabi böyle bir artış varken e-ticaret sektörünün mobil kısmı da artık daha donanımlı olmak zorunda kaldı.
Ziyaretçilerin alışverişini sadece bilgisayardan değil, istediği zaman istediği yerden telefonuyla veya tabletiyle yapma kolaylığı sağlayan mobil uyumlu e-ticaret siteleri, kolaylık ve hızlı erişim sağlamasından dolayı satışlara pozitif bir etki sağlar.
E-ticaret ‘te kaybedilen ziyaretçileri geri kazanabilmek
E-ticaret sitelerinden ayrılışların çoğu sepet kısmında oluyor. Bunun; kargo ücretinin fazla bulunması, sonradan satın alma isteği duymaları, ürünü almakta kararsız olmaları, üyeliksiz alışveriş imkanının olmaması, ödeme kısmında fazla adım olması, sitenin yavaş ilerlemesi gibi sebepleri olabilir. Bu hataların mümkün olduğunca düzeltilmesi gerekir. Örneğin;
- Ödeme kısmında siteden ayrılan ziyaretçilerin ayrılma sebeplerini analiz edip ona göre sayfada düzenlemeler yapabilir ve ziyaretçiden sadece gerekli olan bilgileri alabilirsiniz.
- Siteden yavaşlık nedeniyle ayrılan ziyaretçiler olabilir. Bunun için sitenin hız testlerini yaptırmalı ve buna göre düzenlemeler yapmalısınız.
- Üyeliksiz satın alma olmayan sitelerden ayrılmalar oldukça fazla. Bu sorunu düzeltmek için oldukça basit bir şey yapabilirsiniz; üyeliksiz alışveriş yapmalarına imkan sağlamak.
Bunların dışında kullanıcıların çıkma sebebi olacak, kafalarında soru işareti bırakacak sorunlar için de sitedeki Sıkça Sorulan Sorular bölümünün bu sorunlara yönelik cevap olacak şekilde düzenlenmesi de faydalı olacaktır.
Tavsiye sistemlerini kullanabilmek
Dilimize tavsiye sistemleri olarak geçen asıl adı Recomendation Engine. Basit bir şekilde anlatacak olursak e-ticaret sitesinde yapmış olduğunuz alışverişlere göre ya da sitede yaptığınız gezinmelere göre sizlere benzer veya tamamlayıcı ürünler gösteren bir yapı. Fark etmişsinizdir bazen farklı bir sitede dolaşırken alttan, yandan, üstten bir yerlerden geçmişte baktığınız kıyafetin reklamı “beni al” der gibi bakar. Gözünüzde canlandığını umuyorum. Biraz bu tavsiye sistemlerinin çalışma yapısından bahsedelim.
E-ticaret sitenizin sunucusunun yanına, tavsiye sistemlerinin makinesi kurulur. Bu makine sayesinde sitenize gelen ziyaretçilerin girdikleri sayfaları, ilgilendikleri alanları takip edilirsiniz. Bu bilgiler site sahibinin kullanması için kaydedilir. Bundan sonraki adım ise tamamen sizin bu datalarla ne yapacağınıza kalmıştır. Bunun için elinizdeki bilgilere doğru bir pazarlama stratejisi uygulamanız gerekiyor. Örneğin ziyaretçiye gösterilebilecek tavsiye sistemlerinden;
- Kullanıcıya önceki aldığı ürüne benzer ürün veya tamamlayıcı ürün sunabilir,
- “Bunu alan bunu da aldı.” gibi satın alınan diğer ürünler sunulabilir,
- Eğer e-posta ile entegre bir tavsiye sisteminiz varsa ziyaretçilere kişiselleştirilmiş ürünler sunabilir.
Bunlara benzer tavsiye sistemlerinden kullanarak satışlarınıza katkı sağlayabilir, sitede gezinme süresini arttırabilir ve müşterinin siteye olan bağlılığını arttırabilirsiniz.
Ürün İçeriği
Bu konu hakkında da kısaca bilgi verecek olursak, ürün hakkında yazılan bilgilerin SEO açısından önemini biliyoruz. Tabii buna dikkat ederken müşterinin dikkatini çekecek bilgileri unutmak olmaz. Müşterilerin merakını giderecek teslimat süresi, ödeme seçenekleri, ürün hakkında satın alanların yorumları gibi bilgileri eklemeniz ürünün ilgilisini bilgilendirmek açısından yararlı olacaktır. Ürün hakkındaki garanti ve iade koşulları da soru işaretine yer bırakmayacak şekilde açıklayıcı bir şekilde belirtilmelidir.
[social_warfare]