Facebook’un AR ve VR Yatırımları

Facebook’un AR ve VR Yatırımları

Facebook‘un yeni Graph API’ı ile yazılım geliştiriciler 3D modelleme uygulamalarının ve hatta 3D kameraların doğrudan Haber Kaynağı’nda paylaşım yapmasını sağlayabiliyor. Aynı zamanda web sitelerinin 3D gönderiler olarak boy göstermesini sağlamak da yazılımcıların elinde.  Üstelik kullanıcılar bu yeni gelişmeyle birlikte 3D gönderileri Facebook Spaces’e yani VR sohbet odalarına taşıyabilecek.

Şirket bu uygulamaların yaygınlaşmasını istiyor, bu nedenle açık kaynak kodunu GitHub üzerinden 3. parti dosya dönüştürücü uygulamalarla paylaşıyor. Haber kaynağına yeni bir soluk getirecek olan 3D içerikler, aynı zamanda Snapchat’in 3D Bitmojilerine de rakip olabilir. Zira 3D içerikler markaların ilgisini çekmeye başladı bile. Şimdiye kadar gençlerin ilgisini çekebilmek adına 360 fotoğraflardan, canlı videolara ve hatta GIFlere kadar birçok içerik formatını destekleyen Facebook’un bu yeni 3D içerik formatıyla AR ve VR ortamlarında dikkat çekmesi muhtemel. 

Facebook’taki Yatırımlar Nasıl Başladı ve Gelişti?

Şirket sanal gerçeklik çalışmalarına tam olarak ne zaman başladı bilmiyoruz ancak beş yıl önce Mark Zuckerberg şirketi için, sanal gerçeklik başlığı üreticisi Metaverse için 2 milyar dolar ödediğinden beri gözleri üstüne çekmişti. Bu süre içinde Facebook kendisini oldukça geliştirmiş duruyor. YouTube üzerinden yayınlanan VR başlık deneyimi oldukça başarılı.

Facebook Reality Labs, yayınladığı yeni makale ile çalışmalarını paylaştı. Araştırmalara konu olan bu laboratuvar, VR başlığı takan insanların mimiklerini gerçekçi ve hatasız bir şekilde taklit edebiliyor. Mimiklerin içinde dil çıkartma, yüz kırıştırma, dudak büzme gibi ifadeler bulunuyor. Bunları çok iyi bir şekilde yansıtan VR başlık toplamda dokuz kameraya sahip.

Apple ve Microsoft tarafında bu sensörlü kamera sayısı hem üçte takılı kalmıştı hem de Facebook’a göre daha az gelişmişti. Geliştirilen bu kameralar hareketlerinizi izliyor ve Facebook’un “Codec Avatar” alarak adlandırdığı özelliği oluşturmak için bir yapay zeka modeli eğitiyor. Bu adeta VR başlığı takan kişinin kopyası gibi oluyor. 

Second Life benzeri; üç boyutlu, çok kullanıcılı açık oyun evrenine Facebook da dahil oluyor. Facebook’un Sanal Gerçeklik (VR) çözümleri alanındaki çalışmalarının bir sonucu olarak doğan “Horizon”da kullanıcılar, sohbet edebilecek; oyun da oynayabilecek.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Oculus Connect 6 konferansında “Horizon”u tanıttı. Oculus Connect 6 etkinliğinde yeni Sosyal VR dünyasını duyuran Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, bu dünyaya giriş yapmak için Oculus Quest veya Oculus Rift VR setlerinin kullanılacağını da anlattı. Horizon, bu teknoloji devinin Sanal Gerçeklik (VR) çözümlerinin bir parçası. Facebook’tan sıkılanlar, platformu terk etmeyi düşünenler ya da yeni bir sosyalleşme alanı keşfetmek isteyenler için tasarlanan sanal bir dünya. Second Life adlı eski ama hala popülerliğini koruyan, üç boyutlu, çok kullanıcılı açık oyun evrenine benzeyen “Facebook Horizon”, yeni bir sanal gerçeklik dünyası. 

15 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)