İçeriğin Sayısal Hali: HTTP DURUM KODLARI

İçeriğin Sayısal Hali: HTTP DURUM KODLARI

HTTP kelimesini daha önce duymamış olan yoktur herhalde. Sadece bir internet kullanıcısı olmanız bile, bu bir şeyin kısaltması olan kelimeyi duymanız için yeterli. Açılımı Hyper Text Transfer Protocol yani Hiper (Köprü) Metin Transfer Protokolü olan kelime; metin, resim, ses, video ve diğer multimedya dosyaları gibi pek çok ögeyi, web üzerinden aktarmak için belirlenen kurallar kümesidir. Çok kapsamlı oldu değil mi? Merak etmeyin öğrendikçe hepsi daha basit bir hal alıyor. 🙈

Bir kullanıcı web tarayıcısını açar açmaz, dolaylı olarak HTTP kullanıyor. Yani daha önce herhangi bir tarayıcı üzerinden arama yaptıysanız siz de HTTP kullanmışsınız demektir. HTTP, internetin temelini oluşturan TCP/IP protokol takımının üzerinde çalışan bir uygulama protokolüdür. Bu protokol de internet siteleri için çoğu zaman hayati önem taşır. Peki, nedir onu bu kadar önemli yapan, derseniz…

Malum SEO web sitelerinin varlığı ve görünürlüğü için çok kıymetli. SEO denetimindeki en önemli değerlendirmelerden biri de site içinde hangi HTTP durum kodlarının (hiper metin aktarım protokolü durum kodlarının) kullanılacağını belirlemek. Çünkü bu kodlar sayfa yapısı ve içeriği hakkında pek çok şeyin ifadesi. Nasıl oluyormuş dediğinizi duyar gibiyiz. Hadi detayları keşfedelim sonra her şey daha tanıdık ve anlaşılır olacak.👇🏻

HTTP Durum Kodlarının Temeli

Kullanıcılar, bir internet sitesine girmek istediklerinde, tarayıcılar siteleri oluşturmak için sunucudan web sitesi dosyalarını ister. Bu istek sonucunda sunucular durum kodlarını kullanarak yanıt oluşturur. İşte HTTP durum kodları tam da bunu ifade eder!🤓

Ancak bu kodlar karmaşık hale gelebilir. Sonuçta bir sürü sayfa işin içinde. Hatta oluşum sırasında diğer görevler tamamlanmadan önce çözülmesi gereken bir sorun halini bile alabilir. Bu yüzden durum kodları da belirli bir sistem üzerinden ilerler.

Bu kodlar farklı türlere ayrılmıştır:

  • 1xx durum kodları bilgilendirici kodlardır.
  • 2xx kodları başarı kodlarıdır.
  • 3xx yönlendirme kodları yönlendirmelerdir.
  • 4xx istemci tarafında yüklenmeyen kodlar veya istemci hata kodlarıdır.
  • 5xx bir sunucu hatası nedeniyle yüklenmeyen kodlardır.

SEO Açısından Çok Kıymetli!

Web site yöneticilerinin, durum kodlarını anlaması önemlidir. Çünkü SEO üzerinde belki de en büyük etkiye sahip olan şey bu kodlar.🧩

Mesela çok sayıda 5xx hatası gösteren bir site üzerinde çalıştığınızı düşünün. Bunun bir sunucu sorunu olduğunu baştan bilmek istemenizden doğal ne olabilir?

Diğer yandan 4xx hataları ziyaretçi deneyimini etkiler. Bu nedenle URL’lerinizde yapmış olabileceğiniz değişiklikleri veya silinmiş sayfalarınızı hemen düşünmeye başlayabilirsiniz. Sorunların nedenini bulduktan sonra da özel bir 404 sayfası veya ziyaretçileri doğru yere göndermek için çok güçlü 301 yönlendirmesini kullanabilirsiniz.

Kodlardan bu kadar bahsetmişken en sık gördüğümüz HTTP durum kodlarının anlamlarını öğrenmezsek olmaz. En az bir kere önümüze çıktığına emin olduğumuz kodları hadi birlikte inceleyelim.🔍

200 

Düzgün işleyen sayfalar için ideal durum kodudur. Ziyaretçiler, botlar ve link eşitliği, bağlantılı sayfalardan kolaylıkla geçer. 

301

Bir URL’nin kalıcı olarak başka bir URL’ye yönlendirilmesi gerektiğinde 301 kodu kullanılır. 301 yönlendirmesi, o sayfaya gelen ziyaretçilerin ve botların yeni URL’ye geçirileceği anlamına gelir.

302

HTTP durum kodu 302, ziyaretçilerin ve botların yeni sayfaya geçirilmesi açısından 301’e benzer. Ancak 302 kodunda bağlantı değeri iletilmeyebilir. Bu yüzden kalıcı değişiklikler için 302 yönlendirmelerinin kullanılmasını önerilmez.

302’lerin kullanılması, arama motoru tarayıcılarının yönlendirmeyi geçici olarak ele almasına neden olur.

404

Belki de en aşina olduğumuz HTTP durum kodu 404. Bu kod tarayıcının istediği dosya veya sayfanın sunucu tarafından bulunmadığı anlamına gelir. 404’ler, eksik sayfanın veya kaynağın, kalıcı olarak mı yoksa yalnızca geçici olarak mı eksik olduğunu göstermez. Var olmayan bir URL yazarak bunun sitenizde nasıl göründüğünü görebilirsiniz. Sizin de deneyimleyebileceğiniz gibi, ziyaretçileriniz 404 hatası olan bir sayfaya gelecek, tekrar deneyecek ya da aradıkları bilgiyi içeren başka bir siteye gidecek.🤭

Her sitenin 404 durum kodu döndüren bazı sayfaları olabilir. Ama ilk tercih her zaman 404 kodundan yana kullanılmamalı. Sayfalarınız, çok sayıda trafiği olan yüksek otorite sayfalarsa veya ziyaretçilerin ya da bağlantıların ulaşmak istediği açık bir URL’ye sahipse, mümkün olan en alakalı sayfaya 301 yönlendirmeleri kullanmalısınız. Örneğin, şekersiz keklerle ilgili sayfanız artık mevcut değilse, bu URL’yi 301 ile şekersiz yemek tarifi kategori sayfanıza yönlendirmek isteyebilirsiniz.

Tabii bazı URL’lerin bilerek 404 döndürmesi gereklidir. Bu, onların arama motorları tarafından dizine eklenmesini ve tekrar tekrar taranmasını engeller. 

Google Search Console kılavuzunda önerildiği gibi, ziyaretçilerinize özel bir 404 sayfasıyla mümkün olan en iyi deneyimi sunun. Çünkü en aktif sayfalarınızdan sonra ziyaretçilerinizle buluşması en muhtemel olan yer burası. 😉

410

410 kodu, 404’ten daha kalıcıdır; sayfanın tamamen ortadan kalktığını işaret eder. Diğer bir ifade ile sayfa artık sunucuda mevcut değildir ve buna yönelik herhangi bir yönlendirme adresi ayarlanmamıştır.

Sitenizde bulunan 410 sayfaya işaret eden tüm bağlantılar botlar ve ziyaretçiler için olumsuz bir etki bırakır. Bu nedenle keşfettiğiniz anda bunlara ilişkin tüm referansları veya bağlantıları içeriğinizden kaldırmalısınız.

500

500 HTTP durum kodu, klasik bir sunucu hatasıdır ve sitenize erişimi etkiler. İnternet sitesinin veya internet uygulamasının sunucu tarafından gerekli işlemleri sürdürememesi, başlatamaması gibi nedenlerle oluşabilir.

Hem ziyaretçilerin hem de botların sitenizin içinde kaybolmasına ve bağlantılarınızın yavaşlamasına sebep olur. Özellikle arama motorları bakımlı siteleri tercih eder, bu nedenle bu durum kodlarını araştırmalı ve karşılaştığınız anda bunları düzeltmelisiniz!

503

500’ün başka bir çeşidi olan 503 yanıtı, sunucunun kullanılamadığı anlamına gelir. Ancak diğer yandan ziyaretçilerin ve botların daha sonra geri gelmesi için bir işarettir. Bunun nedeni sunucunun geçici olarak aşırı yüklenmesi veya sunucunun bakımı olabilir. 👀

503 durum kodu ile sayfa veya site yalnızca kısa bir süreliğine kapalı olacağından arama motorlarının yakında geri geleceğini bilmesini sağlar.

[social_warfare]

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)