İstanbul’da Kültür ve Dijitali Birleştiren Etkinlikler

İstanbul’da Kültür ve Dijitali Birleştiren Etkinlikler

Kültür ve sanat severlerin heyecanla beklediği sergiler ve etkinlikler İstanbul’un kargaşası içinde ruhsal detoks yapmamızı sağlıyor.

Bu kalabalık içinde yaşamak hem tüketen hem de ummadığımız anda şarj eden, karşı koyamadığımız, içinden çıkmak isteyip kopamadığımız adeta manyetik bir alan.

Büyükşehirde yaşamanın zorlayıcı olumsuz yönleri hepimizin uzmanlık alanı olduğundan sizlere soluk almanıza yardımcı olacak pozitif taraflarından bahsetmek istiyorum. Dünyaca tanınmış pek çok sanatçının konserlerini izleme  veya  eserlerini yakından görme şansına sahip olabiliyoruz.  İstanbul’un eşsiz mekanlarının da kullanıldığı bu dönemde katılımcıların ve sanat severlerin hafızalarında güzel izler bırakarak, kültür ve sanat alanında dünyada yapılan en önemli etkinlikler arasına girmeyi başarıyor.

Kültür ve dijitali birleştiren mekanları, etkinlikleri gelin beraberce inceleyelim.

Pitoresk İstanbul

Beşiktaş Deniz müzesi içinde, konuklarına 200 yıl öncesinin İstanbul’unun tasvir edildiği dijital bir görsel sizleri bekliyor.

19.yüzyılda İstanbul’u resmeden Melling, Schranz, Bartlett, Allom, Lewis ve Ayvazovski gibi ressamlar 200 yıl öncesinin İstanbul’unu seyyahların gözünden tasvir ediyorlar.

İstanbul’un yüzyıllar öncesine ait manzaralarını ya da mimarisini görmek, gezmek isteyenler Pitoresk İstanbul’u ziyaret etmeli.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)

2012 yılından bu yana gerçekleştirilen İstanbul Tasarım Bienali, her iki yılda bir tasarım fikirlerinden çeşitli kesitleri buluşturup, çeşitli alanların tasarım ile ilişkisini geniş bir bakış açısı ile inceler. Vitra sponsorluğunda İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 4. İstanbul Tasarım Bienali, 22 Eylül – 4 Kasım 2018 tarihleri arasında, Jan Boelen küratörlüğünde, Okullar Okulu ana başlığı ile gerçekleştirilecek.

Ücretsiz olarak gezilebilecek 4. İstanbul Tasarım Bienali sergisi, Akbank Sanat, Yapı Kredi Kültür Sanat, Pera Müzesi, Arter, SALT Galata ve Studio-X İstanbul’da ziyaret edilebilir.
Altı hafta boyunca birçok projeye ve etkinliğe ev sahipliği yapacak 4. İstanbul Tasarım Bienali, Beyoğlu’nda altı farklı mekanda yapılacak. Her bir mekan, Okullar Okulu başlığı altında birleşen altı okulundan birine odaklanacak.

Kültür ve Dijitali buluşturan mekanlar;

Akbank Sanat’ ta ziyaret edilebilecek Bozum Okulu (Unmaking School), insanoğluna has olan yaratıcılık içgüdüsünün üretimden iş dünyasına ve kentleşmeye kadar hayatımızı nasıl şekillendirdiğini ortaya koyuyor.

Yapı Kredi Kültür Sanat’ta yer alacak Akışlar Okulu (Currents School), ziyaretçilere yeni teknoloji ve sistemleri besleyen, bilgi ve para hareketliliklerinin de olduğu farklı dijital ve analog akışları, ağları ve bunların arasındaki hiyerarşiyi tartışma olanağı sağlıyor. Akışlar Okulu, dijitalleşme, blockchain, merkezsizleşme ve güvensizlik gibi kavramlar etrafında bir anlatı kuruyor.

Pera Müzesinde yer alacak Ölçekler Okulu (Scales School), sosyal, ekonomik ve entelektüel sınıflandırmaların, ölçümlerin, kurumsallaşmış norm, standart ve değerlerin değişkenliğini araştırıyor. Ölçekler Okulu, kent mekanlarının öğrenmeye etkisini, eski ve yeni veri üretim teknolojilerinden faydalanarak ortaya koymayı hedefliyor.

Arter ’de yer alacak Dünya Okulu (Earth School), insanlar ve gezegen arasındaki ilişkinin irdelendiği günümüzde doğallık, felaket ve evrim gibi kavramları sorguluyor. Dünya Okulu, hayatta kalma ve göç gibi olgulara, doğal felaketlerin topluluk oluşumuna etkisini ve yeni kimlik oluşumunun birbirine olan etkisini inceliyor.

SALT Galata’da yer alacak Zaman Okulu (Time School), ziyaretçileri hiper hız, derin zaman, zamanın genişlemesi gibi kavramlar arasında bir yolculuğa çıkarıyor.
Studio-X İstanbul’da yer alacak Sindirim Okulu (Digestion School), yemek kültürü ve geleneklerini, gıda tedarik zincirindeki farklı aktörler arasındaki ilişkileri ve çevresel etkileri merkezine alıyor.

Borusan Contemporary

Küratörlüğünü Necmi Sönmez’in yaptığı Alacakaranlık Koleksiyon Sergisini 3 Mart – 19 Ağustos tarihleri arasında ziyaretçileri ile buluştu. Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu olarak dijital tekniklerle üretilmiş sanat eserlerine öncelik vermektedir. Borusan Contemporary’ nin etkinliklerinin temelini oluşturan çağdaş sanat koleksiyonu alışıla gelmiş müze anlayışının dışında bir sunum yapmakta. Farklılığı ile hayal güçlerini zenginleştiren bir deneyim sundu.

François Morellet, Néons 3D: 60 °-90 °-35 °, 2014

Alacakaranlık: Koleksiyon Sergisi, Mika Tajima: Esir, Marco Brambilla: Ay Atlası,

317 Özel Üretim DC Motoru, Kese Kâğıdı, Konteyner: Zimoun eseri ile yer aldı.

İstanbul Comics & Art Festival

Dream Sales Machine tarafından üçüncüsü düzenlenen İstanbul Comics and Art Festival, 07–09 Eylül 2018 tarihleri arasında Club Quartier ve Moda All Saints Kilisesi’nde binlerce sanatseverle buluştu.

Özellikle kadın kimliğini ön planda tutan festival Kadıköy sokaklarında gerçekleştirildi.

Uluslararası katılımcıları ve “Kadın” kimlik temasıyla düzenlenen festival, kamusal alan enstalasyonları, çizgi roman ve illüstrasyon stant ve sergileri, canlı graffiti çalışmaları, katılıma açık atölyeleri, sanatçı katılımlı seminerleri, söyleşileri, şehre ve hayata ilişkin çizgi dünyası ve farklı sanat disiplinleri üzerinden yaratıcı deneyim alanlarıyla İstanbul ‘un en renkli açık hava festivali olma özelliği taşıyor.

İstanbul Comics and Art Festival ‘in graffiti alanı bu yıl 4 kadın graffiti sanatçısı üç gün boyunca canlı graffiti çalışmaları ile renk kattı.. Kimlik kavramı doğrultusunda ‘Bir kadın olarak sokakta var olmak’ üzerine kugulandı.

Festivalde kapsamında olan “Albüm Kapakları Sergisi “, yerli grupların illüstrasyonla tasarlanmış albüm kapakları arşivi üzerinden müziğin görselleşme sürecine odaklanarak, sergi kapsamında içlerinde In Hoodies’ in de olduğu üç yerli grubun daha önce yayınlanmamış birer parçası katılımcılara dinletilip, atölye çalışmalarıyla albüm kapakları tasarlama yapıldı. Tasarlanan kapaklar 20‘şer adet olup, ICAF Special Edition olarak CD veya plak formatında basılıp, festivalin ardından Kadıköy ‘de düzenlenen sergi kapsamında satışı yapıldı.

İCAF bu yıl Melis Balcı küratörlüğünde gerçekleşen özel bir seçkiyle “kimlik “temalı animasyon filmlerin gösterimine de ev sahipliği yapıldı. Festivalden iki hafta önce Kadıköy ‘de belirlenen bir mekânda 2017 festival programı kapsamında gösterimi yapılmış olan “Urban “temalı animasyon filmini izleme şansını yakaladılar.

Festivalin atölye çalışmaları arasında Albüm Kapağı Tasarımı, Konser Afişi Tasarımı, Stop Motion Animasyon, Flip Book, Süper Kahraman Yaratma, Üç Boyutlu Figür Tasarlama, Karikatür Atölyesi, Çizgi Roman Atölyesi, Stencil, Linolyum Baskı, Customize Your Sneaker , Dövme ve İllüstrasyon, Karikatürde Diyalog gibi etkinlikler yer aldı. Dream Sales Machine festivallerinin olmazsa olmazı müzik de etkinliklere renk katarak, bu yılın İCAF sahnesinde alternatif müzik temsilcisi gruplar ve DJ‘ler sahne aldı.

Gelecek yıl için şimdiden takvimlerinize İstanbul’ da gerçekleşecek tüm bu dijital etkinlik ve festivalleri eklemeyi unutmayın, deneyimleyin, keyifli anılar biriktirin.

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (4)

GÜROL

19 Sep 18

Çok iyi bi liste. Teşekkürler ve eline sağlık.

EROL

19 Sep 18

Hepsine gitme isteği uyandıran, şahane bir liste olmuş. Tebrikler!

ZEHRA NESRIN

20 Sep 18

Yol gösterici olması çok güzel

ZEHRA

20 Sep 18

Yol gösterici olması çok güzel