Markanızı Mobile Taşımak

Markanızı Mobile Taşımak

Pandeminin de etkisiyle, tüm dünyada mobil cihazların, yani akıllı telefonların ve tabletlerin kullanımı arttı. Gün geçtikçe hayatı daha da kolaylaştıran bu yeni teknolojik gelişmelerin biz de sıkı takipçisiyiz. Gözümüze en net çarpan da mobil uygulama popülaritesindeki inanılmaz artış. Mobil cihazlara yüklenen uygulamalar; alışveriş, eğitim, banka işlemleri oyun derken her türlü ihtiyacı karşılayan bir potansiyel güç halini çoktan aldı.

Özellikle kullanıcıların büyük bir hızla masaüstü cihazlardan uzaklaşıp, mobile yönelmesi, iyi tasarlanmış mobil uygulama ihtiyacını da beraberinde getirdi. Bir anda mobil uygulamaların değeri arttı ve uygulamalar daha küçük ve işlevsel bir dünya yarattı. İnsanların akıllı telefon ve tabletlerini her 6 dakikada bir kontrol ettiklerini de bildiğimize göre hepimizin bu küçük dünyanın parçası olduğunu söylemek yanlış olmaz. 🙂

Peki bu kadar yoğun kullanılan mobil uygulamaların cazibesi nereden geliyor? Kolaylık, ulaşılabilirlik ve hızdan! Hem kullanıcı için hem markalar için mobil uygulama, büyük kolaylık.

Artık insanların kullanımı için hayata geçirmek istediğiniz her proje için mobil uygulama geliştirilmesi mümkün. IOS ve Android işletim sistemini kullanarak, özel kod ve tasarımlarla projenizi mükemmel bir yazılıma dönüştürebilirsiniz.

Kullanım sıklığı ile doğru orantılı olarak, mobil uygulama birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Gelin önce biraz şu avantajlara değinelim. 😉

Mobil Uygulama Avantajları

Müşteri İlişkileri (CRM): Mobil uygulamaya sahip olan markalar, müşterisiyle direkt iletişime geçip, rahatça bilgi alışverişi yapabilir. Ayrıca bu durum müşteri katılımını daha fazla sağladığından ikili bir güven ve sadakat bağı oluşur.

Marka Kalitesi ve Prestiji: İyi kodlamayla kolay bir arayüz sunan bir mobil uygulama; müşteri odaklı hazırlanmışsa, marka için geri dönüşü kalite ve prestij olur.

Maliyet: Mobil uygulamanızın başlı başına reklam ve tanıtım kaynağı olacaktır. Böylece maliyetlerinizi düşürebileceğini çok rahat söyleyebiliriz. Bildirim mesajlarınız anlık olarak müşteriye ulaşacağından, SMS bildirimleri ve kağıt haber bültenleri de artık ihtiyacınız dışında. 🙂

Rekabet: Mobil uygulamaya sahipseniz, bir web sitesine göre daha hızlı erişim sağlarsınız. Yani müşterinize kolay ve anlık ulaşmanın avantajının yanında, rakiplerinizin karşı +1’desiniz.

Kazanç: Eğer e-ticaret sektöründeyseniz, avantajları katlayabilirsiniz. Müşterilerin işletmenize ait ürünleri satın alırken, uygulamanızdaki diğer ürüne aynı anda ulaşabilir. Bir yandan alışveriş deneyim süresini uzatıp, bir yandan sepetteki ürünlerin sayısını arttıracak imkan yaratabilirsiniz. 😊

Bu kadar avantajı duyduktan sonra, heyecanla işe koyulmak isteyebilirsin. Mobil uygulamanızı uzman bir yazılımcıya yaptırmak en mantık yol gibi görünüyor. Ancak hem bütçe olarak hem sektörel yaklaşımlardan yola çıkarak daha mütevazı bir seçeneğiniz de var.

Apple Store veya Google Play’den uygun bir uygulama indirip, size özel mobil uygulama yaratabilirsiniz. Bu arada mobil uygulamayı her iki platformda yayınlamak, her biri için ayrı kod ve lisans gerektirir.

Başlamak için yapmanız gereken ilk adım, seçeceğiniz mobil uygulamayı indirmek! Biz Mobiroller uygulamasını seçtik ve adım adım uygulamayı kurmak için hazırlıkları tamamladık. 😊

Haydi başlıyoruzzzz!😊

Hesap oluşturma

İlk aşamamız uygulamayı indirip, hesabınızı oluşturmak. Sonrasında macera dolu yolculuğumuz başlıyor.😊

Hesabınızı oluşturduktan sonra ekranınıza gelen “UYGULAMALARIM” bölümünden uygulamanıza isim verip, “Oluştur” butonuna tıklayarak ilerleyin.

Tasarım

İsim verme işleminde sonra, tasarım sayfanız açılacaktır. Bu bölümde, mobil uygulamanız için hazır şablonlardan seçip, istediğiniz ekran menüsü ile yola devam edebilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken, verdiğiniz hizmete veya amaca uygun seçimlerden yana olmanız. Böylece ziyaretçileriniz için kullanımı kolay ve ilgi çekici bir mobil uygulama yaratabilirsiniz.

İlk olarak tasarımınız ile verdiğiniz hizmetin uyumlu olması gerekir. Bu yüzden önünüzde kategoriler bile belirli. Görsel açıdan kullanıcıyı yormayan ve zorlamayan bir tasarım, mobil uygulamanızın sürekli ziyaretçilerini kendisi yaratacaktır.

  • Mobil uygulamanızın bilgilerini girerek başlayın.
  • Açılış görselinde tercihinizi kullanıcıyı etkileyecek bir şablondan yana kullanın. Ne de olsa ilk izlenimlerin çarpıcı ve etkileyici olanı makbuldur. 🙂

Uygulamanızın durumunu “Pano” seçeneğinden kontrol edebilirsiniz. Buradan tamamladığınız veya eksik kalan panellerin tamamına erişiminiz var.

İÇERİK

Panelinizden “İçerik” sekmesine tıklayarak, mobil uygulama sekmelerini veya butonlarını aktif hale getirebilirsiniz ve içeriklerinizi düzenleyebilirsiniz.

Hazır bir uygulama üzerinden fark yaratmak için bu noktada planlamalarınızı yeniden incelemenizi öneririz. Mesela hali hazırda olan modüllerin yanında yeni eklemeler yapmak iyi bir fikir olabilir. Tabii uygulamanızı ihtiyaçlara daha iyi cevap veren bir hale getirip, özelleştirmek isteyenlerdenseniz. 🙂

Uygulamanızın içerik modüllerini de tamamladıktan sonra, mobil uygulamanızın kullanıcıya görüneceği şeklini “Ön İzleme” yaparak görebilirsiniz.

GÖRÜNÜM

Hazır özelleştirmeden bahsetmişken, birkaç tüyo faydalı olabilir. Mobil uygulama panelinizin Görünüm > Genel Tercihler > Menü Tercihleri kısmına gelin. Buradan ayarlarınıza ulaşarak, tasarımınızı özelleştirebilirsiniz.

Genel tercihler bölümünden, dil desteği, yazı fontu ve büyüklüğü, geçiş animasyonları gibi ayarları değiştirebilirsiniz. Menü tercihlerinden ise, menü tipinizin, menü arka planı ve hücre arka planını özelleştirebilirsiniz.

YÖNETİM

Yönetim panelinden, içerik kısmında oluşturduğumuz form modülünün verilerini kontrol edebilir ve kullanıcıların üyelik koşullarını düzenleyebilirsiniz.

Kullanıcıların, mobil uygulamanıza hangi mail sistemiyle giriş yapabileceğini belirleme, kullanıcı adı/şifre oluşturma , uygulamanızın chat özelliğini ayarlama ve profil fotoğrafı seçme gibi düzenlemelerin ardından mobil uygulamanızı büyük oranda tamamladığınızı söyleyelim.

Mobil Uygulama İle Kazanç Sağlama

Son olarak bir de bu mobil uygulamadan para kazanabilirsek her şey mükemmel olacak. 🙂 Bu kadar emeğin üzerine kazanç alanı yaratmak için birkaç alternatifiniz var.

Uygulama içi reklam oluşturarak para kazanabilirsiniz. Mobil uygulamanıza ait reklam oluşturmak için, geçiş ve banner reklamları şeklinde, Android ve IOS için ayrı ayrı reklam birimleri oluşturmanız gerekir. Bunun için, Google AdMob kullanarak reklam birimlerinizi oluşturup, kılavuzlar ve belirlenen kurallar çerçevesinde reklamlarınızı aktif hale getirmeniz yeterli olacaktır.

Mobil uygulamanızdan uygulama içi satın almayı aktif hale getirerek de kazanç sağlayabilirsiniz. Bu aşama daha fazla dikkat ve uğraş isteyen bir bölüm olarak gözükse de izlenmesi gereken adımlar kılavuz halinde size yardımcı olacaktır.

Nasıl yapacağınıza dair detaylı yönlendirmeler için buraya tıklamanız yeterli.

E-Ticaret

Mobil uygulamanızı bir üst aşamaya taşıyıp bir e-ticaret kanalı oluşturmak da sizin elinizde. Tüm dinamikleri ve işleyişi farklı olacağından bu konuyu biraz daha kapsamlı ele almanızı öneririz. Yatırımlarınızın ve emeklerinizin daha çok değer kazanması için işe sağlam bir E-Ticaret Eğitimi ile başlamalısınız.

Dediğimiz gibi iş satış olunca olaylar biraz karışabilir. Mobil uygulama içinde satışa sunacağınız ürünün bilgilerini açıklamalı bir şekilde girerek; stok kodu, normal ve indirimli fiyatı, kargo tercihlerini ve satış adetlerini belirleyebilirsiniz.

Son aşamada ürününüze ait doğru bir görsel kullanmanız satış potansiyelinizi ortaya çıkarmanız için en büyük yardımcınız. Bu panelden siparişlerinizi kontrol edebilir, “Ayarlar” sekmesinden ödeme birimini ve kargo seçeneklerini ayarlayabilirsiniz.

Eveeet, yazının sonuna gelirken mobil uygulamınızı yayınlamak için bir adımımız daha var. Şimdi gelin beraber APK kurulumunu inceleyelim.

Yine uygulama içinde kalıp, ilerlemeleri takip ederek APK üretimini başlatmış oluyorsunuz. Sürecin sonlanması için biraz bekleyebilirsiniz. Ama son ve önemli aşamadır. APK üretirken verilen paket adı, tekrar değiştirilemez.

APK üretimini de tamamlanınca, mobil uygulamanızı yayınlama işine de geçiş yapmış olacağız. Metin ve görselleri son bir kontrol edip “Yayınlama” butonuna basarak mobil uygulamanızı yayın değerlendirmesine gönderebilirsiniz.

Eğer değerlendirme sonucu olumlu olursa, artık hayırlı olsun diyebiliriz. 🙂 Mobiroller gibi ücretsiz uygulamalar ile kolaylıkla mobil uygulama planlarınızı hayata geçirebilirsiniz. Deneme sürümünü kullandıktan sonra bütçenize ve amaçlarınıza uygun paketi seçip sürecinizi tam anlamıyla başlatabilirsiniz.

Biz en basit haliyle bir mobil uygulamanın aşamalarını anlatmaya çalıştık, amacınız ve beklentileriniz doğrultusunda avantajlarının çok olmasıyla beraber, yeri geldiğinde maliyetli olabiliyor. Ama verdiğimiz tüyo içgörü ve tasarım boyutuna dikkat ederek karlı bir iş ortaya çıkarmanız için bir engeliniz yok.

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)