Remote ve Freelance Çalışma Arasındaki Farklar Neler?

Remote ve Freelance Çalışma Arasındaki Farklar Neler?

Günümüzde geleneksel çalışma yöntemleri yerine yükselişe geçen remote ve freelance çalışma biçimleri, aslında yapısı bakımından birbirlerine çok benzemekle beraber birbirlerinden ayrılan ince hatlara da sahiptirler. Genel anlamda “ofise bağımlı olmadan çalışmak” diye tanımladığımız her türlü çalışma şeklini “freelance” olarak adlandırma eğilimi göstersek de bu durum aslında sadece ortak bir nokta.

Remote ve Freelance Çalışma Biçiminin Karıştırılmasının Sebepleri Neler?

Bu durumun en temel sebebi: iki çalışma biçiminin kesiştiği ortak noktaların fazlalığı. İki çalışma biçimi de geleneksel olmayan ve yeniçağda yükselişe geçmiş iş alanı durumundalar. Elbette en temelde ikisinde de ofis dışında olarak para kazanma düşüncesi hâkimiyet gösterirken birbirine çok benzeyen bu iki alanı birbirinden ayırmak zor olabiliyor. Peki, öyleyse remote çalışma nedir? Freelance çalışma nedir?

Remote Çalışma Nedir?

Remote, kelime anlamı olarak uzak manasına gelmekle beraber aslında uzaktan çalışma biçimi olarak Türkçeleştirilebilir. Geleneksel çalışma biçiminden kendisini ayıran tek ve en önemli farkı ise çalışanların uzaktan çalışabilmesidir. Bir şirket veya organizasyonda kadrolu bir çalışan durumunda olup o şirketin veya organizasyonun dinamiği içerisinde çalışmak zorunda olan; bu durumu ofis dışından da yürütme yetkisine sahip olan kişilerin bulunduğu durum remote çalışma biçimidir. Ofise uzaktan bağlanma, gerekli görüldüğünde toplantılara katılma ve firma işlerini hem ofiste hem de ofis dışından yürütme durumu mevcut.

Freelance Çalışma Nedir?

Freelance çalışma biçimi adından da anlaşılacağı üzere, kişiye oldukça özgür bir çalışma alanı sunar. Freelance çalışma biçiminin incelikleri temelde bireysellik üzerinedir. Herhangi bir şirkete veya kuruluşa bağlı olma zorunluluğu yoktur. Genellikle, proje bazlı veya dönemsel işlerle yürütülen bir çalışma biçimidir. Herhangi bir yere bağlı olma zorunluluğu bulunmadığından, freelance çalışanlar birden fazla işle veya müşteriyle beraber çalışma imkanına sahiptirler. Bir ekip üzerinden yürütmektense tek başına çalışma yürütmeyi temel alan bir çalışma biçimidir. Bir iş üstündeyken hem işi yürüten hem de karar mercii, freelance çalışanın kendisidir.

Remote ve Freelance Çalışma Arasındaki Farklar Neler?

1. Şirket ve Bireysellik

İkisinin de birbirine oldukça yakın çalışma biçimleri oldukları aşikâr. Ne var ki, öncelikli olarak remote çalışma biçiminin bir şirkete bağlı olması, freelance çalışma biçiminin ise tamamen bireysellik çerçevesinde gerçekleşmesi bu iki alanı birbirinden ayrılan en temel özellik oluyor.

2. Zaman Kavramı

Freelance de olsa remote da olsa bahsi geçen bir “kendi çalışma zamanını oluşturma” düşüncesi de aslında bu ikilinin arasındaki farklardan biri de çalışma ve zaman arasındaki ilişkidir. Freelance çalışırken kendi çalışma saatlerinizi yaratma imkanına sahipken tek önemli olan şey projeyi zamanında bitirmektir. Remote çalışma biçiminde ise uyulması gereken bir zaman çizelgesi belli belirsiz de olsa vardır. Hatta bazı iş yerleri online denetleme adı altında çalışanlarını iş saatlerinde iş başında görmek adına bilgisayardan online olmalarını isteyebilmekte.

3. Müşteriler

Freelance çalışmada çalışacağınız müşterileri ve / veya kaç müşteri ile çalışacağınızı seçme şansına sahipken remote çalışmada böyle bir durum söz konusu değildir. Remote çalışanlar, çalıştıkları firmanın bir üyesi olarak hareket etmeye devam ederler; hareket alanları bu konuda kısıtlıdır.

4. Ekip ve Bireysellik

Remote çalışma biçiminde içinde bulunulan departmanın bir parçası olarak çalışmaya devam ederken karar verme ve alma durumlarında ekibe ve aynı zamanda firmaya bağlı kalma durumu söz konusudur. Freelance, bu açıdan çok daha bireyseldir. Verilen brief ve görev doğrultusunda tek kişilik bir ekip olarak çalışmak gerekir. Bu, kişinin yalnız çalışmayı sevmesi veya sevmemesine göre hem avantaj hem de dezavantaj sayılabilecek bir özellik diyebiliriz.

5. Teknolojiye Bağlılık

Freelance çalışma da remote çalışma da teknoloji odaklı alanlar oldukları için, ikisinin de teknolojiye bağlı bir yönleri vardır. Ufak bir farkla: freelance çalışmada teknoloji bağlılığı olmazsa olmazdır çünkü başka türlü bir iş yürütmenin imkanı yoktur. Örneğin; bilgisayarınızın bozuk olması çalıştığının firmanın veya müşterinin ilgilendiği bir konu değildir. Sadece sonucu görmek isterler. Bunun yanı sıra, remote çalışmada bunun tam tersi bir durum söz konusu. Eğer uzaktan çalışmaktan yana bir problem yaşanıyorsa bunu fiziksel olarak ofise gitmekle çözebilirsiniz. Keza, sizin yaşadığınız herhangi teknik bir aksaklık firmanın ilgilenmesini isteyebileceğiniz bir durum olabilir.

Bir diğer açıdan, freelance çalışmada verilerin güvenliği, data çalınması gibi sorunları kendi başınıza çözmeli ve bu açıdan bir sıkıntı yaşanmaması konusunda önlem alan kişi olmanız gerekirken remote çalışma biçiminde büyük bir sistemin parçası olduğunuzdan bu durum, doğrudan sizin probleminiz değildir.

Her iki çalışma şeklinin de kendi içinde avantaj ve dezavantajları, ilk bakışta her ne kadar göze çarpmasa da, bulunuyor. Aynı şekilde avantaj ve dezavantajları birbirine çok yakın görünse de, aslında iki çalışma biçiminin de ince çizgilerle ayrıldığını görebiliyoruz.

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)