UTM Kodu Nedir, Nasıl Oluşturulur?
Doğru ve etkili dijitalleşme yolculuğu için bazı verilerin ölçülebilir olması gerekiyor. Çünkü dijital ölçümleme, dijital pazarlama çalışmalarının daha verimli olmasının temeli! Ancak bu sayede geri dönüşleri takip edebilir, iyileştirmeler yapabilir ve daha verimli sonuçlara ulaşabilirsiniz. Mesela UTM Kodu ile verilere nokta atışı şekilde sahip olabiliyorsunuz. Bunu yapabilmek için kullandığınız araçlara hakim olmanız, detaylarda uzmanlaşmanız ve ne istediğinizi tam olarak bilmeniz gerekiyor.
Dijital ölçümleme veriler sayısal olarak karşımıza çıkıyor. Verdiğiniz reklamın, yazdığınız yazının ne kadar ve nereden etkileşim aldığı ölçülebiliyor olmalı. Diğer yandan, eğer varsa, web site trafiğinizin nereden geldiğini daha iyi anlayabilmek ve stratejiler uygulayabilmek için verileri takip etmemiz gerekiyor.
Tabii bunların takibi pek kolay değil. Özellikle çok fazla kanal üzerinden iletişim kuruyorsanız veri ve ölçütleriniz de geniş bir havuzun parçası oluyor. Kapsamlı analizler için herkes gibi siz de Google’a gidebilirsiniz.🤓
Çok haklısınız, ama unutmayın Google Analytics bu değerleri sadece default olarak otomatik sıralıyor. Yani direct, Google organik, Google cpc social ve referral gibi tüm seçenekleri default bulabiliyoruz. Hatta Analytics diğer kaynakları takip edemiyor ve verileri ayıramıyor, bazen onları farklı kategorilere bile atabiliyor. Daha hedefe yönelik beklentileriniz varsa Google’den uzaklaşmadan bir çözüm üretebiliriz.
UTM Kodu ile sonuçları özelleştirmeler için birlikte keşfe çıkalım.👇🏻
UTM Kodu Nedir ?
UTM kodu aslında basit bir yapıya sahip. “Urchain Tracking Mode” olarak kısaltılan UTM, link yapısında özel kod değerlerinin eklenmesini ifade ediyor. Eklenen bu link kodu da etkileşim takibi yapmayı sağlıyor. Bu sayede reklam kampanyalarınızı daha verimli ve ölçülebilir hale getirebiliyorsunuz.
UTM kodunu oluşturmanın amacı zaten trafik kaynağını ölçebilmek ve en doğru verilere ulaşabilmek. Kod eklemesinin ardından verilere baktığımızda kullanıcının hangi kaynaktan, hangi reklamdan geldiğini ve nereye yönlendirildiğini ölçebiliyoruz. Ayrıca UTM Kodları ile öğrenilmek istenilen birtakım değerler bulunan parametreleri de şekillendirebiliyor.
UTM Kodları Ne İşe Yarar?
- UTM kodları ile kampanyanızın, yapılan reklamla veya stratejiyle ne kadar uyumlu ve kazançlı olduğu analiz edilebilirsiniz.
- Markanıza katma değer katacak verileri ve bilgileri analiz edebilir, dönemsel olarak raporlayabilir sonuçta çalışmalarınızda doğru adımlar atabilirsiniz.
- UTM kodları verilerin ayrışmasını ve ölçülebilir olmasını sağlar.
- İstenilen parametrelere bağlı sürekli ölçüm yaparak bilgi akışı sağlayabilirsiniz.
- Hangi kaynaktan trafik geldiğini veya dönüşüm oranı yüksek olan trafik kaynağının hangisi olduğunu anlayabilirsiniz.
- Sitenizin SEO analizleri için destek oluşturur.
UTM Kodu Nasıl Eklenir?
Eğer yazılımla ilgili bilginiz yoksa bu kodları yazmak ve oluşturmak zor görünebilir. Ama bu kodu Google’ının kendi sistemiyle rahatlıkla oluşturabilirsiniz. Hatta birlikte oluşturmayı hemen deneyebiliriz.💁🏻
Google URL oluşturucu ile oluşturmak:
UTM kodlarının iki bileşeni ve beş standart parametresi vardır.
- İzleme değişkeni: UTM kodlarının, izlediğiniz boyutu tanımlayan benzersiz bir değişkeni vardır. Değişken her zaman “=” işaretinden sonra gelir. Eşittir işaretinden sonraki değişkende yalnızca harfler, sayılar, noktalar, kısa çizgiler ve “+” işareti olabilir.
- UTM parametresi: UTM parametresi “utm_” ile başlar. İzleyebileceğiniz beş farklı parametre vardır, bunlar; utm_campaign, utm_source, utm_email, utm_term ve utm_content.
Tek yapmanız gereken siteye girerek parametreleri doldurmak. Parametrelerin ne anlama geldiğine bakacak olursak…👀
UTM Parametreleri
UTM takip kodlu link oluşturmak için kullanabileceğimiz 5 parametre bulunuyor.
- utm_source = Kampanyanın Kaynağı
Ziyaretçinin hangi kaynaktan geldiğini izlemenizi mümkün kılıyor.
Örnek: Facebook, Instagram, Google vs. (Kullanmak zorunlu)
- utm_medium = Kampanya Aracı
Bu parametre ziyaretçinin hangi trafik türünden geldiğini takip ediyor.
Örnek: E-mail kanalı (Kullanmak zorunlu)
- utm_campaign = Kampanyanın Adı
Belirli bir kampanyayı izleyebilmemizi sağlıyor.
Örnek: Kış kampanyası (Kullanmak zorunlu)
- utm_content = Kampanyanın İçeriği
Örnek: CTA (harekete geçirici mesajlar) varsa; bize ulaşın, takip edin vs.
- utm_term = Kampanyanın Terimi
Hangi anahtar kelimeden geldiğini ölçüyor.
Örnek: utm kodu
Bir URL’ye parametreler eklerken utm_source, utm_medium ve utm_campaign kalıplarını her zaman kullanmanız gerekiyor. Diğer yandan utm_term ve utm_content ise isteğe bağlı şekilde tercih edilebiliyor.
UTM Kodu oluşturmak için tek kaynağınız elbette bu değil. Aynı siteden IOS veya Google Play etkileşimleriniz için de kod oluşturabiliriz.
Google Play URL Oluşturucu
Google Play URL Oluşturucu ile UTM Kodlarını uygulamalar için oluşturulabiliyorsunuz. Böylece uygulama kampanyası dönüşlerini kolaylıkla izleyebilirsiniz.
IOS Kampanya İzleme URL Oluşturucu
iOS Kampanya Oluşturucu diğer iki araçtan biraz farklı. Ama yapısal olarak Google Play Builder’a oldukça benzediğini söyleyebiliriz…🤔
Öncelikle Google Analytics ayarlarınızda, iOS Kampanya Takibi’nin açık olduğundan ve uygulama kimliklerinizin eşleştiğinden emin olmayı unutmayın.
İzleme URL’lerinizin doğru olduğunu kontrol ettikten sonra adımlara devam edebilirsiniz.
Öncelikle, UTM Parametreleri yönlendirme linkinize “?” ile bağlanıyor. Ayrıca her parametre “&” işareti ile birleştiriliyor. Parametrelerin sıralı olup olmaması size kalmış fakat sıralı olması işinizi kolaylaştırabilir.
Örnek:
Bizim normal linkimizin bu olduğunu varsayalım.
sosyalmedyakampüsü.com/utmkodunedir.html
Bir sonraki adımda eklenecekler ise;
utm_source=google
utm_medium=instagram
utm_term=utm-kodu
Sonuçta oluşturduğumuz UTM Kodu:
utm_source=sosyalmedyakampüsü&utm_medium=instagram&utm_source=google&utm_term=utm-
Unutmayın kodu oluştururken kelimelerin arasında boşluk bırakmamanız gerekiyor. Ayrıca kelimelerde Türkçe karakter kullanılmamalısınız. Yukarıda incelediğimiz örnekteki gibi utm_medium, sosyal medya ya da sosyal-medya şeklinde yazımlardan faydalanabilirsiniz. Eğer farklı semboller yer alırsa link zaten okunmaz duruma geliyor.😞
İçerik bazlı en iyi performansı yakalamak için de farklı metin içeren iki reklamı takip etmek gerekiyor. Takip edilmesi istenen ölçütler öğrenildiğinde Google’ın URL oluşturucusuna gidip gerekli parametreleri rahatlıkla girebilirsiniz. Ayrıca takip edilmiş olan herhangi bir ölçütü değiştirmek için de UTM kodunu değiştirmelisiniz.
UTM’li link oluşturduğunuzda Google Analytics hesabınızdan Edinme> Kampanyalar> Tüm Kampanyalar kısmından ilgili trafiğin analizini yapabilirsiniz.
Sonuç olarak farklı kanallardan ne kadar trafik aldığınızı takip etmek için UTM değişkenlerini kullanabilirsiniz. Kod ekleme sürecinin de çok zorlayıcı olmadığını görmüş olduk diye düşünüyoruz. O zaman artık kodları eklesek mi? 😇
[social_warfare]