Google Algoritması Nasıl Çalışır?

Google Algoritması Nasıl Çalışır?

Merak ettiğimiz herhangi bir konu olduğunda ilk aklımıza gelen “Google’a yazmak” oluyor. Peki, neden diğer arama motorları değil de, Google? Çünkü Google algoritması en alakalı ve direkt yanıtlara ulaşmamız için geliştirilmiş. Bu da daha ilk aşamada diğer arama motorlardan bir adım önde olmasını sağlamış olacak ki, artık hepimizin ortak eylemi Google’a yönelmek.

Bugün bu kadar çalışır ve başarılı bir yapıda olmasının birçok sebebi var. Sürekli yaptığı algoritma güncellemeleriyle devamlı yenilenmesi, kaliteli ve alakalı sonuçlar sunan web sitelerini yukarı taşıyan kıstasları ve kopya olan veya şüpheli backlink alan web sitelerine karşı hedef kitlesini koruması…

Yani her bakımında kullanıcı dostu olması. Peki, bu kadar mükemmel sonuçlar sunan algoritmanın dinamikleri nasıl işliyor?

Nasıl Çalışır?

Arka tarafta işler farklı olsa da aslında arama motorlarının temel üç görevi vardır:

  • Taramak
  • Dizine eklemek
  • Sıralama

Google, örümcek adı verilen yazılımıyla web sitelerini tarar. Daha sonrasında bu sayfalardaki bağlantıları takip ederek yazılımın gösterdiği sayfaları inceler. Bu süreç Google web dizinindeki bütün veriler incelenene kadar devam eder.

Bulunan sonuçlar dizine eklenir. Böylece milyarlarca sayfa arasından en alakalı sonuçlar arama sayfasında gösterilir. Böyle bahsettiğimizde oldukça uzun bir işlem gibi görünse de aslında arama yaptığımızda bu işlemler saliseler içerisinde gerçekleştirilir.

Asıl soru, Google algoritması bizim için en iyi performansı veren ve en alakalı web sayfalarını seçerken neye önem verir?

  • Sayfada kullanılan anahtar kelimeler
  • Sayfanın aldığı bağlantı sayısı,
  • İçeriğin özgün olması,
  • Site hızı,
  • Sitenin mobil dostu olup olmaması

Şeklinde 5 faktörü temelde tutar ama aslında bunlar gibi onlarca faktörü değerlendirmeye alır. Bu kadar titiz ve doğru sonuçları da her bir konu için geliştirdiği algoritmaları sağlar.  

Başlıca Güncellemeleriyle Google Algoritması

Google algoritmasının bu kadar rakipsiz olmasının çeşitli nedenlerini sıralayabiliriz. Ama temelde özelleştirmeye ve güncelliğe dayandığını bilmekte fayda var. Dijital platformların iyi bir kullanıcı deneyimi için devamlı kendini geliştirdiğini bildiğimizden tüm bunlar büyük bir sürpriz değil.

O zaman şimdi, Google algoritması ve başlıca güncellemelerine giriş yapabiliriz. Fazla teknik gibi görünen başlıklar göz korkutmasın, çünkü kullanıcı dostu olmak için gerekli olan, aslında basit ve temel yaklaşımlar!

1)Panda Algoritma Güncellemesi

Google Panda Algoritma Güncellemesi, kopya, tekrar eden ve kalitesiz içeriklere yer veren siteleri hedef alır ve kullanıcı deneyimi kötü olan sayfaların sıralamasını düşürür.

Panda Algoritması; blackhat seo kullanımı, gizlenmiş içerik kullanımı gibi pek çok tehlikeyi göz önünde bulundurarak bir değerlendirme gerçekleştirir. Kullanıcı tarafında bunun yansıması daha alakalı, güvenli ve kaliteli sayfalardır.

2)Penguen Algoritma Güncellemesi

Normalde web sayfanıza ne kadar bağlantı verilirse, Google sıralamanızı o kadar yükseltirdi. Ancak bu durum zamanla kötüye kullanıldığı için Google, Penguen Güncellemesi’ni aktif hale getirdi. Alakasız sayfalardan sadece sıralamayı yükseltmek için backlink alan web siteleri Google algoritması tarafından olumsuz değerlendirilir.

Bir diğer önemli nokta da, sıralamayı yükseltmek için içeriğin anahtar kelimeler ile doldurulması. Yani kaliteli içeriklere sahip olmasa da bu izlenimi yaratmak isteyen siteler bu güncellemeye takılacaktır.

3)Pirate Algoritma Güncellemesi

Telif hakları, dijital ortamda gündemi epey meşgul eden konulardan biri. İnternet ortamında izlemek istediğiniz dizi/filmlere veya dinlemek istediğiniz müziklere ulaşmanız için yüzlerce site var. Tabii bunlar yasal olanlar ve olmayanlar olarak ikiye ayrılıyor.

Pirate Güncellemesi’nin amacı da telif hakkı ihlaline neden olan içerikleri filtrelemek. Bu amaçla ihlale sebep olacak içeriğe sahip web sitelerinin sıralaması düşürülür veya site arama sonuçlarından kaldırılır.

4)Hummingbird Algoritma Güncellemesi

Hummingbird Güncellemesi, anahtar kelimeler yerine kelimelerin anlamlarına odaklanır. Böylece Google algoritması kullanıcıların aramalarında onları en iyi sonuçlara ulaştırabilir.

Kullanıcı deneyimini güçlendirmek için web sitesinde; blog yazılarına, yorumlara, forumlara yer verilebilir. Çünkü Hummingbird Güncellemesi anahtar kelime yerine bu anahtar kelimelerin nasıl kullanıldığıyla daha çok ilgilenir. Ona daha iyi veriler sunmak için de eklenen sayfalar yol gösterici olacaktır.

5)Pigeon Algoritma Güncellemesi

Pigeon Güncellemesi “yerel seo” kavramına odaklanır. Bu da pek çok işletmenin de sıralamadaki yerini, doğal olarak görünürlüğünü etkiler. Güncellemenin ardından, kullanıcılar yerel işletmeler hakkındaki bilgilere daha kolay ve hızlı ulaşabilir durumdadır.

6)Mobile Friendly Algoritma Güncellemesi

Kim derdi ki akıllı telefonların hayatımıza girişini google algoritması üzerinde etkili olsun? Mobil kullanım oranlarının artışı sonrası Google’ın web sitelerinden uyum beklentisi oluştu.

Mobile Friendly Güncellemesi ile mobil uyumlu olan sitelerin sıralaması yükseltilirken, mobil uyumlu olmayan sitelerin sıralaması düşürülmüştür.

7)RankBrain Algoritma Güncellemesi

RankBrain Güncellemesi aramaları yapay zeka ile destekler. İnsan davranışlarını ölçen ve daha önceki arama verilerinden sonuçlar çıkaran güncelleme, kullanıcıyı en doğru cevaba ulaştırmayı hedefler.

Bir arama yaptığınızda Google’ın yazacağınız kelimeleri tahmin etmesinin, yanlış bir kelime yazdığınızda ‘Bunu mu demek istediniz?’ uyarısı vermesinin sebebi de RankBrain Güncellemesi’dir.

8)Possum Algoritma Güncellemesi

Possum Güncellemesi, arama yapan kişinin konumunu ve arama yaparken kullandığı ifadeleri dikkate alır. Güncellemenin ardından yerel sonuçları genişletmiş ve istenmeyen gönderilerin sıralamadaki konuma etkisi azalmıştır.

Bu güncelleme her ne kadar yerel işletmeleri ön plana almayı amaçlasa da; benzer işletmelerle aynı fiziksel adrese sahip olmak, aramayı yapan kişinin konumuna yakın yerlerdeki rakiplerin varlığı, yerel işletmeler için hala olumsuz etki yaratabilmektedir.

9)Fred Algoritma Güncellemesi

Fred Güncellemesi ile birlikte kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyen, düşük kaliteli içerik üreten ve reklamlara çok fazla yer veren web sitelerinin sıralamaları düşürülür. Bu konuda hatadan kaçınmak için en büyük kaynak ise; Google kılavuzlarıdır.

Yapmış olduğu güncellemelerle birlikte kullanıcılarına, doğru ve hızlı sonuçlar sunan Google’ın gözünde görünür olmak ve web sitenizi yukarılara taşıyabilirsiniz. 😉 Bu güncellemeler hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak ve sitenizde gerekli tüm düzenlemeleri yapabilmek için de tek ihtiyacınız, İleri Seviye SEO Eğitimi!

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)