Hosting Paketi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Hosting Paketi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kim yeni kurduğu web sitesi için ziyaretçi akını hayal etmez ki? Düşünsenize sitenizi yayına alıyorsunuz ve her saat sayısız kere tıklanıyor. Hatta bir e-ticaret sitesinden bahsediyorsak sepete atılan ürünler, tamamlanan satışlar…Bu hayali gerçekleştirmek çoğu zaman sandığınızdan daha kolay, ama öncelikle yeterli teknik altyapıya sahip olup olmadığınızı sorgulamanız gerekiyor. Bu teknik altyapının en temelinde de hosting seçimi yatıyor. Bazılarımızın aşina olduğu, bazılarımızı sorulara boğan bir terim oldu galiba.🤗 Muhtemelen hosting nedir, hosting paketi nedir, hosting paketi seçimi nasıl yapılır gibi sorular da kafanızda çoktan canlanmıştır. Hadi soruların cevaplarını birlikte bulmaya başlayalım.

Hosting aslında barınma anlamına gelen bir kelimedir. Bu ifadeyi web sitenizin veya sayfanızın internette görüntülenmesi için gereken teknolojileri ve hizmetleri sağlayan bir işletme olarak düşünebilirsiniz. En net haliyle ifade etmek gerekirse de web sitenizi veya uygulamanızı internette yayınlayabilmenizi sağlayan online hizmete web hosting adı verilir.

Web hosting hizmeti satın aldığınızda aslında web sitenizin düzgün şekilde çalışabilmesi için gerekli, dosya ve verileri depolayabileceğiniz sunucu üzerinde alan kiralamış olursunuz. Yani hizmet kelime anlamının tam karşılığını yerine getirir. Ancak web hosting hizmetinin bu alanı sağlarken başka görevleri de yerine getirmesi önemlidir. Mesela web hosting hizmetinin en önemli görevlerinden biri sunucuyu açık ve çalışır tutmaktır. Böylece zararlı saldırılardan korunan metinler, görseller, dosyalar gibi tüm içerikler sunucudan ziyaretçilerin tarayıcılarına güvenle aktarılabilir.

Madem hosting web siteleri için bu kadar önemli o zaman paket seçimi sırasında da biraz özenli olmakta fayda var. Çünkü bu alan seçimi çoğu zaman web sitesinin sistemler içinde değerini belirleyen faktörleri meydana getirir.

Hosting paketi seçiminde nelere dikkat etmeliyiz?

  • Firma
  • Trafik/Web Alanı
  • E-mail
  • İşletim Sistemi
  • Veritabanı
  • Subdomain
  • Hız
  • SSL Sertifikası/Veri Güvenliği

Hadi bu maddeleri birlikte inceleyelim. 😇

Firma

Hosting hizmeti alacağınız firma aslında tüm detaylarda kendini göstermelidir. Ucuz hosting paketleri sunan firma seçip “ne farkeder ki” düşüncesi sizi muhtemel bir hataya düşürmekle kalmaz, seçim kar getirmek yerine zarara neden olabilir.

Firmanın teknik müşteri desteği nasıl, teknik hizmeti yeterli mi, sunduğu olanaklar neler… Mesela Netinternet müşterilerine 7/24 teknik destek verir. Özellikle sunucu ile ilgili çıkabilecek sıkıntılar mesai beklemediği için teknik desteğin 7/24 olması büyük avantaj.

Diğer yandan hosting paketlerini inceleyerek fiyat/performans dengesini analiz etmeye çalışın. Hosting paketine ek olarak firmanın sunduğu ücretsiz hizmet ve fırsatlar var mı, var ise bunlar neleri kapsıyor araştırın.

Firmanın ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemleri, ISO 27701 Kişisel Veri Yönetim Sistemi gibi olmazsa olmaz sertifikaları mevcut ve güncel mi, mutlaka kontrol edin. Yani kısacası bakmanız gereken noktalar kaliteli hizmeti en uygun fiyatla sunan bir hizmeti işaret etmeli.

Trafik/Web Alanı

Eğer firmanın güvenilirliği ve kalitesinden emin olduysanız şimdi hosting ile ilgili teknik detaylara geçebiliriz. Öncelikle web sitenizin trafiği, site içeriğinizin yoğunluğuyla doğru orantılıdır. Bu yüzden sitenizin hedef kitlesini ve buna bağlı olarak çekeceği aylık trafiği öngörmeki ve hosting seçimi buna göre yapmalısınız. Çünkü sitenizin alacağı trafikten daha az destek veren bir hosting paketi alırsanız, trafik kotanız dolduktan sonra sitenize giriş hayal olabilir. Ziyaretçiler koca bir error hatasıyla karşılaşır ve sonuç ziyaretçilerin sitenizi terk etmeleridir. Tabii sitenizi tekrar yayına almak için daha yüksek kotalı bir paket seçerek bu sorunu aşabilirsiniz. Ama maalesef ki kullanıcı gözünde “bunların sitesi sürekli hata veriyor” izlenimi çoktan vermiş olursunuz.

Burada doğru bir ön planlama yapmak ve güçlü strateji hazırlamak çok değerlidir. Çünkü web hosting paket seçimi totalde maddi yönünün yanında müşteri veya site ziyaretçileri gözünde markanızın bir parçasıdır. Unutmayın ilk aşamada veri alanının en az bir sene boyunca tükenmeyeceğinden emin olmalısınız. Bu kadar önemli bir noktayı derinlemesine incelemezsek olmaz. Size site trafiğinizi tahmin edebilmeniz için küçük bir ipucu da vermek istiyoruz.👇🏻

  • Haber siteleri: İçerik çeşidi oldukça fazla olan bu tip siteler yüklenme sayısı ve ziyaretçilerin sitenin içindeki farklı birçok haber kaynağına tıklaması gibi nedenlerden dolayı aylık trafik kotanızı çabuk bitirir. O yüzden yüksek trafik kotasını seçmelisiniz.
  • E-ticaret sitesi: E-ticaret sitelerinde çok fazla ürün resmi, görsel kampanyaları, butonlar, kaydırmalı ekranlar gibi detaylar olacaktır. Bu yüzden aylık kotası yüksek bir hosting paket seçimi yapmalısınız.
  • Blog siteleri: Bu tür web sitelerinde metin içeriği çok, görsel kullanımı daha azdır. Başlangıç aşamasında diğerler sitelere kıyasla aylık trafik kullanım kotası az olan bir paket seçilebilir.
  • Galeri sitesi: Görsel içerik çok olacağı için trafik kotanızı başlangıç seviyesinin biraz üstüne taşımanız mantıklı olacaktır.

E-mail

E-mail neredeyse tüm web sitelerinin olmazsa olmaz iletişim kanalıdır. Kurumsal bir e-posta hesabına sahip olmak her şirket için çok önemlidir. Her şeyden önce müşterilere ve iş ortaklarına profesyonel bir izlenim verir. Hosting paketleri ile e-mail konusunun kesiştiği noktaya gelirsek. Burada önemli olan alınacak hosting paketlerinde kaç adet mail adresinin açılmasının mümkün olduğudur.

İşletim Sistemi

Burada aslında konumuz kodlama dilidir. Hostingler, kullanılacak platformlara göre Linux ve Windows olarak ikiye ayrılır. Eğer sitenizin kodlama dili .ASP ve .ASPX olarak yazıldıysa Windows hosting seçmelisiniz çünkü Linux hostingler .ASP ve .ASPX’ i desteklememektedir. Web siteniz PHP olarak yazıldıysa Linux hosting seçmeniz gerekir.

Diğer yandan  .HTML uzantısını hem Windows hem de Linux alt yapısı desteklemektedir. Tabii eğer sitenizde dinamik yapıda dosyalar (ASP, PHP vs..) kullanmayacaksanız, Windows ya da Linux işlerim sistemi tercihi sizin için fark etmeyecektir.

Veri Tabanı

Veri tabanı bilgi depolama yönteminin ta kendisidir. Nasıl ki kişisel bilgisayarlarda Excel tablosu basit bir veri tabanı işini görür; büyük ve kurumsal markaların bütün verilerini üzerinde barındıran bir sunucu da benzer gelişmiş bir veri tabanıdır. Tabii dijital verilerin boyutu arttıkça sınıflandırma veya arama işlemi daha da zorlaşır. Tüm verilerin yönetimini üstlenen veri tabanı programları da kullanım kolaylığını ve güvenliği amaçlar.

Veri tabanı çeşitleri MySQL ve MsSQL olarak ikiye ayrılır. Veri tabanı seçiminizi web sitenizin yazılımına göre yapmalısınız. Eğer PHP bir sitede veritabanı oluşturulacaksa MySQL veritabanı özelliği olan bir hosting seçmeniz gerekmektedir. Sitenizin yazılımı .ASP ve .ASPX ise hosting seçiminiz MsSQL özelliği olan bir hostingden yana olmalıdır.

Subdomain

Kelimenin tam karşılığı alt alan adıdır. Google gibi arama motorları tarafından ana domainin uzantısı olarak algılanır, sadece ana domaine bağlı olarak açılabilir. Dolayısıyla domain satın almadan subdomain de satın alamaz ve web adresleri oluşturamazsınız.

Hadi bu terimi örnek bir web sitesinden yola çıkarak inceleyelim. Sitemiz sosyalmedyakampusu.com  olsun. Yani sitemizin ana domaini şu an sosyalmedyakampusu.com ‘dur. Sosyal Medya Kampüsü sitesinde eğitimler kısmına tıkladığımızda adres çubuğunda egitimler.sosyalmedyakampusu.com adresi çıkıyorsa bu eğitimler için bir açılmış olan bir subdomaindir.

Subdomain oluşturma aslında aynı adres altında yeni bir site oluşturmaktır. Peki bunu yapmak neden mantıklı? Aslında subdomainlerin web sitenize birçok faydası olabilir. Bu yüzden hosting paketi satın alırken bunu kullanıp kullanmayacağınızı da netleştirmelisiniz. Mesela subdomain ile;

  • Subdomain adreslerinde yayınlanan içeriklerle, ana site üzerinde A/B testi yapılabilir.
  • Subdomainler dijitaldeki online varlığı güçlendirir.
  • Ana siteden bağımsız olarak subdomainler için farklı temalar kurulabilir.
  • Subdomainlerin tek bir hizmeti temsil etmesi, arama motorları ve tanıtım açısından avantaj sağlar.
  • Subdomainler ile markanın ürün, hizmet ve servislerine dair farkındalık artar.
  • Subdomainler üzerinden belli bir hedef kitle, pazar ya da ülke hedeflenebilir.

Hız

Şimdi gelelim hosting paket seçiminde kullanıcıların farkı en çok hissedeceği noktaya. Sonuçta yıl olmuş 2021, kimse bir sitenin yüklenmesi için bırakın dakikaları, saniyeler bile beklemek istemez.🕑Ayrıca hızın SEO açısından önemi de çok büyük. Hosting hızını dolayısıyla site hızını belirleyen bazı etkenleri de seçiminizde göz önünde bulundurmanız şart!

  • Aylık Trafik Kotası
  • Disk (Depolama Alanı) Kalitesi: SSD & HDD
  • CPU ve RAM boyutu
  • Sunucu Konumu (Lokasyonu), Hız İlişkisi ve CDN
  • Bant Genişliği

SSL Sertifikası/Veri Güvenliği:

Bu sertifika, web sunucusu ve web tarayıcısı arasında şifreli bağlantı oluşturan bir güvenlik protokolüdür. SSL Sertifika’sının tam açılımı “Güvenli Yuva Katmanı”dır. İnternet bağlantılarının güvenli olmasını sağlar ve iki sistem arasında aktarılan bilgilerin okumasını ya da değiştirilmesini engeller. Bu bilgiler arasında isimler, adresler, kredi kartı numaraları veya diğer finansal bilgiler gibi hassas olabilecek veriler de olabilir.

Adres çubuğunda URL’nin yanında görebileceğiniz küçük asma kilit işareti, ziyaret ettiğiniz sitenin SSL sertifikasıyla korunduğu anlamına gelir. Hosting hizmeti satın alırken ücretsiz SSL sertifikasına sahip hosting paketi seçmenizin ve sertifikanın türü hakkında bilgi edinmenizin de faydası olduğunu söyleyebiliriz.🔒

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)