YouTube İçin SEO Önerileri
SEO Nedir? Hatırlayalım…
“SEO” Search Engine Optimization’ın kısaltmasıdır. Arama motorları SEO işlemleri ile web sitelerini daha kolay bir şekilde taraması için yapılan teknik kriter düzenlemelerdir. (Search Engine Optimization) Türkçe de Arama Motoru Optimizasyonu demektir.
Sosyal Medya Kampüsü Blog sayfamızdaki birkaç SEO yazısını da tam buraya bırakıyorum:
https://www.sosyalmedyakampusu.com/kritik-seo-bilgileri/
https://www.sosyalmedyakampusu.com/guncel-2018-seo-araclari/
https://www.sosyalmedyakampusu.com/gelecegin-yukselen-meslegi-seo-uzmanligi/
Peki YouTube İçin SEO Önerileri Nelerdir?
SEO’yu zaten epeydir pek çok platformu geliştirmek için kullanıyoruz ve duyuyoruz. Arama motorları algoritmalarını değiştirirken başarılı bir şekilde SEO uygulamak için tempoya ayak uydurmak gerekiyor. Google yaklaşık 250 algoritma çalışıyor ve önümüze çıkan verileri bu algoritma verileri sonucuna göre yerleştiriyor. Youtube diğer internet medyalarına göre hem yeni olduğu için hem de diğer web sitelerine göre daha düzenli olduğundan bir Youtube SEO’su için yalnızca birkaç metrikten söz edebiliyoruz.
Web sitelerimizde uyguladığımız SEO çalışmalarının %60’lık kısmı kendi sitemizin kod dizini ve link çıkışları ile ilgilidir. Ancak Youtube SEO’sunda çalışmalarımızın tamamı Youtube’un içindedir. Buraya dikkat, sonuçta Youtube videomuzu izleyemiyor ve kendi içinde yalnızca videoya özel bir puanlama sistemi de yok. Bu kısım Youtube’u diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri. Bunu baz alıp devam edelim.
YouTube SEO için dikkat edilmesi gerekenleri bilir kişiler 5 başlıkta toplamış :
1-Title (Başlık)
Başlık kısmına ilk sırada yer vermemiz gerekiyor çünkü YouTube’ta videonuzla ilgilenebilecek potansiyel kişilerin videonuza daha kolay ulaşması için oldukça önemli. Google aramaları gibi, YouTube da kullanıcıların hangi kelimeler ile arama yaptığına yani kullanıcı davranışlarına oldukça önem veriyor. Başlık konusunda SEO’yu ilgilendiren; Youtube’un videonuzu hangi aramalarda göstereceğidir. Başlıkta ve diğer metriklerde bize yardımcı olması için Youtube Keyword Tool’u kullanmalıyız. Başlık kullanımı için YouTube’ta 100 karakter sınırı olsa da, en fazla 60 karakter kullanılması önerilir.
2-Description (Açıklama)
YouTube videoları da bir web sitesinde yer alan içeriğin SEO düzeni ile aynı olduğunu söyleyebiliriz. Videonuzun açıklamasında anahtar kelimeler kullanarak uygun bir açıklama yazabilirsiniz. Bu kısmı internet sitemizin sayfalarına özel hazırladığımız açıklamalar gibi doldurmalıyız. Kullanıcıların ilgilerine göre hangi kelimeleri aradığını video açıklamanıza uygulayabilmek için aynı şekilde Youtube Keyword Tool’u kullanabilirsiniz. Öneri olarak, video açıklamanızın ilk 25 kelimesi içinde anahtar kelimelerinize yer vermeye çalışın ve 250 kelimelik uzun bir açıklama yazın.
3-Tags (Etiketler)
Tags kelimesine Instagram ve Twitter gibi diğer sosyal medya araçlarından aşinayız. Etiketler videonuz ile alakalı bilgi ve spoiler veren ufak tanımlamalar gibi düşünülmeli. Tıpkı fotoğraflarımızın altına koyduğumuz etiketlerin, öne çıkaran özellik olduğuna dikkat ettiğimiz gibi. Videonuz için belirlediğiniz isim ile ilgili alternatifler çevresinde etiketler belirlemelisiniz. Çünkü kullandığınız etiketler içeriğinizin izleyiciler tarafından daha kolay bulunabilmesini sağlıyor. Anahtar kelimeler, potansiyel izleyicinin videonuzu bulmak için kullanacağı terimlerle mutlaka eşleşmelidir.
4-Category (Kategori)
Kanalınızı kategorize ederken, sizin gibi içerik üreten ve yüksek takipçisi olan kanalların kategorilerini inceleyebilirsiniz. Aynı kategoriye sahip olduğunu düşündüğünüz videoların paylaşım kalitesine, uzunluğuna, formatına ve içerik kalitesine bakıp karşılaştırma yapabilirsiniz.
5-Sosyal Medya Paylaşımları
Yukarıdaki 4 metrik ile alakalı optimizasyon çalışması yapmasanız bile videonuz yine de çok izleniyor olabilir. Güçlü bir sosyal medya ağı ile bunu sağlamanız mümkün. Eğer güçlü ve kalabalık sosyal medya hesaplarınız var ise ve buralarda videonuzu paylaşırsanız izlenme sayısı olarak karşılığını bulacaktır. İzlenme sayısı ne kadar artarsa o kadar paylaşılır, oylanır ve yorumlanır. Bu zinciri devam ettirip sonunda başarıya ulaşmanız dileğiyle.
[social_warfare]