Sosyal Medya Uzmanı Olmanın 7 Kuralı

Sosyal Medya Uzmanı Olmanın 7 Kuralı

Her mecra farklı olsa belirli metrikleri içinde barındırıyor. Düzenli ve aktif kullanıcılar da iyi bilirler, iş çoğu zaman metin yazmanın veya fotoğraf atmanın çok daha ötesine gidiyor. Bir sosyal medyacı yeri geldiğinde tasarımcı, yeri geldiğince bir analiste dönüşüveriyor. İşi bir de profesyonelliğe vurup marka yönetimine geçince, işin rengi çok değişiyor.

Kişisel hesaplarınızda canlılık yaratmak veya büyük-küçük işletmeniz için bir yol haritası oluşturmak yani iyi bir sosyal medya uzmanı olmak için kolları sıvama zamanı! Tüm dünyadan insanın toplandığı bu mecralarda ayakta kalmak biraz zor görünebilir. Ama bir adım önde olanlardan bir farkınız yok. Tek yapmanız gereken işe koyulmak.

En ödüllendirici ve zorlayıcı yanlarıyla tüm kanalları idrak etmek ve iyi bir sosyal medya uzmanı olmak için bir kontrol listesi hazırladık. Bu özelliklere sahipseniz siz zaten iyi bir sosyal medya uzmanısınız. Ama eksikleriniz varsa da geliştirmek için hiçbir zaman geç değil!

Hızlı bir giriş yapmak isteyenleri, önce Sosyal Medya ve Dijital Pazarlama Uzmanlığı Sertifika programına alıyoruz. Sonra da listemizin başına birlikte oturuyoruz.

1) Az Kelime, Çok İş: Metin Yazma Becerisi

Görselleşmenin tüm kanalları ele geçirdiği, aşikar. Ama sosyal medyanın ve üretilen tüm içeriklerin özünü hala metinler oluşturuyor. En iyi sosyal medya yöneticileri de metin yazma konusunda hala en iyisi olmak durumunda.

İçeriğinizde söylemek istedikleriniz sıradan olabilir ama işin sırrı bu sıradanlığı da en güzel şekilde ifade etmekten geçiyor. İyi bir sosyal medya yöneticisi güçlü metin yazma, etkili hikaye anlatma becerisine sahip olmalı. Kimi zaman esprilerle içeriği en eğlenceli şekilde sunarken, kimi durumda çarpıcı bir metin, kısa ve öz olarak derdini anlatabilmeli.

Tabii, her sosyal medya kanalının kendi içindeki diline uyum sağlamak göründüğü kadar kolay değil. Mesela Linkedin için profesyonel bir dili, Facebook için daha güncel bir dili tercih etmek gerekiyor. Hatta Tiktok için bile uygun bir yapınız olmalı. Yani metin yazarken bile çok yönlü olmanız gerekiyor. Ama unutmayın sosyal medyanın ana metriği en çok şeyi en az kelime ile anlatmak! Mesela biz Metin Yazarlığı Eğitimi‘mizde bu konuyu uzun uzun detaylandırıyoruz.

Etkili başlıklar, ilgi çekici ifadeler ve kanallara uygunluk metninizin temeli olsun. Yazım hatalarından kaçınıp akıcı bir metin oluşturma şartından bahsetmiyoruz bile. 🙂 Çünkü sizin gözden kaçırdığınız küçük hatalar takipçilerinizin gözünde büyüyebileceği gibi, aynı takipçiler akıcı metnin sonuna nasıl geldiklerini fark dahi etmeyebilirler.

2) Tasarımın Temelleri Sizden Sorulsun

İçeriğinizin ilk dikkat çeken belki de en önemli kısmı; görsel! Sosyal medya yöneticisi olmayı hedefliyorsanız bilin ki; sosyal medyadaki varlığınız bir bütündür. Görsel de bunun en önemli parçalarından biridir.

Bir hikaye anlatmak için yalnızca kelimelerle değil aynı zamanda platforma uygun bir görsel dille hedef kitleye ulaşıyoruz. Onlara hitap edecek bir tasarım veya estetik bir yapı yaratmalısınız. Elbette her sosyal medya yöneticisi tasarımcı olmak zorunda değil. Ama iyi bir görselin yapısı nasıl olmalıdır, görseli daha mükemmel hale nasıl getirebiliriz, bir görseldeki yazı uzunluğu ne olmalıdır, videoların geçiş efekti yerinde bir tercih olmuş mu, gibi soruların cevapları sizde olmalı.

Yani siz tasarım yapmasanız da tasarımcınızı yönlendirebilmek için bazı konulara hakim olmanız gerekiyor. Markalar konusunda işiniz aslında sandığınız kadar zor değil, çünkü uzun süredir trendler en doğalın peşinde. 🙂

Özellikle kişisel markalardan bahsediyorsak çoğu zaman ufak düzeltmeler bile sizin için yeterli olabilir. Bunun için de üstün bir tasarım bilgisine ihtiyacınız yok. Vaktiniz ve ilginiz varsa Adobe programlarına bir göz atabilirsiniz. Ama bir ekiple çalışıyor veya markanız için küçük tasarımları tercih ediyorsanız; elinizin altında Canva, Inshot, iMovie gibi kolay arayüzlü seçenekleriniz olduğunu da bilin.

3) “Yaratıcı” İçerik Kraldır!

Her sosyal mecranın kendi kitlesi var ve bu kitlelerin her biri çok kalabalık. Fark yaratmanın yolu da yaratıcılıktan geçiyor. Daha önce dikkat edilmemiş ayrıntılar, belki de yeterince iyi ifade edilmemiş iç görüleri işlemenin de ayrı bir yetenek olduğunu söylemek zorundayız.

İyi bir sosyal medya uzmanı çevresindeki her konudan veya olaydan içerik çıkarma konusunda uzmanlaşmaya başlamıştır. Çünkü farklı fikirler çoğu zaman hayatın içinden çıkıyor. Bir haber, video ya da yaşadığınız bir olay sizin yeni içeriğiniz olmaya aday olabilir.

Büyük ve dinamik bir ekipseniz çok şanslısınız. Çünkü farklı fikirler, başka ilgi alanları yaratıcılığın çıkış noktasıdır.

Yalnız çalışmayı sevenlerin de hakkını yiyemeyiz. Bu iş bir sanat ve kendi özgürlük alanınız içinde yaratıcı işleri hazırlayabilirsiniz. İçerik üreteceğiniz kanalı ve markanızı özümsedikten sonra sosyal medya uzmanı olarak en yaratıcı işleri hazırlamaya zaten başlamışsınız demektir. 

4) İletişim Becerilerinizi Güçlendirin

Sosyal medyanın temeli interaktiflik, yani iyi iletişim becerilerine daha yolun başında ihtiyacınız var. Sosyal medya uzmanı olarak iyi içerik üretmenin yolu da etkili iletişimden geldiğine göre bu çok zorlayıcı bir madde değil gibi görünüyor.

Özellikle büyük projelerde çalışıyorsanız önceliğiniz ekip içi iletişim olmalı. Sürekli birlikte çalıştığınız çalışma arkadaşlarınızla fikir alışverişi beklenmeyen fikirlerin doğmasını sağlayabileceği gibi hali hazırdaki işlerin akışını da mükemmelleştirebilir. Üstüne bir de stratejik ve yönetim becerisi hiç de fena olmaz. 🙂

2. aşama ise müşteri iletişiminde ise işler biraz daha karışıyor. Çünkü burada çalışmalarınızı en iyi şekilde anlatırken, gelen talepleri iyi idrak etmek gerekiyor. Bu konuda sunum teknikleri, beden dili gibi bazı tüyolar edinmenizi önerebiliriz. Ek olarak kriz durumlarında da sakin ve etkili bir iletişim yapmanız gerekecektir.

İletişimin diğer bir kolunu da hedef kitleniz oluşturuyor. Malum sosyal medyada paylaşım yapınca işler bitmiyor. Gelen yorumlara, mesajlara karşı cevaplarınız hazır olmalı. Hedef kitlenizin sorularını ortadan kaldıracak, eğlendirici veya samimi diyaloglar yaratabilmelisiniz.

Temel tavsiye, etkili iletişim için iyi bir dinleyici olun, böylece revizeye bile ihtiyacınız kalmayabilir. Diğer yandan çözüm odaklı olun, sorunlar her an ortaya çıkabilir.

5) Veri Analizleri ile Rotanızı Siz Belirleyin

Hepimizin bildiği gibi sosyal medyada içerik paylaşmak işin son adımı değil. İçerik hazırlama süreci kadar heyecan verici olan bir diğer süreç, içeriğin hedef kitlesiyle buluşmasından sonra başlıyor. Bazen basit bir içeriğin etkisi çığ gibi büyüyor, bazen de büyük beklentilerle paylaşılan içeriklerin ömrü bir günde kalıyor. Ama iyi bir sosyal medya uzmanı her ikisinde de yapılması gerekeni bilir. Hemen nedenini araştırmaya başlar. 🙂

Beklenen ölçüde etkileşim aldıysanız her şey harika demektir. Ama içeriğiniz beklenenden düşük veya yüksek etkileşim sağlandıysa stratejinizde bir hata olabilir. Her ikisinde de bu etkinin sebebini bulmak gelecek stratejileri için belirleyici faktörünüzdür.

Bunu belirlerken ki en büyük destekçiniz, sosyal medya üzerinden iletişime geçen kitleniz. Kitleniz olumlu veya olumsuz fikirlerini bazen sert ifade etse de en doğru cevaba sizi onlar ulaştırır.

Diğer yandan Instagram, Linkedin gibi platformlarda performans ölçen veriler üzerinden içeriğinizin durumunu devamlı takip etmelisiniz. Sosyal medya yöneticisi için hedef kitlenin ilgi alanlar, çevrimiçi olduğu saatler, hangi tür içeriklere ne tip tepki verileceğine dair en temel kaynak orası. 🙂

6) Sınırları Ortadan Kaldırın

Globalleşmenin önünde durmanın ne gereği var? Markanız bugün global olmasa bile kaynaklarınız, yabancı dil öğrenmeniz için size sinyaller veriyor.

Sosyal medya kanallarının yurt dışında doğmaları, çoğu demo özelliklerinin başka ülkelerde denenmesi, güncel kalabilmek için bizi başka kanalları okumaya sevk ediyor. Trendleri sürekli takip edip, içerikleri geliştirebilmek için her sosyal medya uzmanı için birkaç favori site vardır. Haberi ilk elden almak için de genellikle bu sitelerin kaynakları yurt dışından.

Diğer yandan firmalar her geçen gün büyümeye devam ediyor, butik işletmeler bile globalde yer almayı hedefliyor. Mevcut müşterileriniz için dil konusunda çalışmalar yapmalısınız. Büyüme hedefi sizin de olabilir ama her koşulda yabancı dilde çalışmanız gerekiyor.

Diğer yandan reklamlar ve araçlar da sizi bu yöne itebilir. Çünkü çoğu profesyonel araç İngilizce. Bu yüzden teknik konuşma da bu yapı üzerinden şekilleniyor. Reklam araçları da bunun en basit örneği.

Bazen de sadece sizin Türkçe postunuza tesadüfen rastlayan uluslararası bir dostunuz olabilir. Güzel bir network değil mi? 🙂

7) Sosyal Medya Reklamları 101’den Birkaç Adım İleri

Geleneksel reklam stratejilerini kaldırıp kenara koyan sosyal medya mecraları her boyuttaki işletmenin gözdesi olmuş durumda. Kendi içinde de bolca çeşidiyle sosyal medya, reklam bombardımanı zaten aldı başını gidiyor.

Herkes influencer marketing nasıl yapıldığını bilmek zorunda değil ama en basit haliyle sosyal medya reklamlarını nasıl vereceğini bilmek sosyal medya uzmanı için gerekiyor. Sosyal medya reklam stratejileri, reklam ölçümlemeleri gibi konularda temel bilgi sahibi olmalısınız.

En çok kullanılan Google Ads, Facebook Reklam Yöneticisi de herkes tarafından kullanılabilmek için çalışıyor. Yani ara yüzü çok basit. Deneme yanılma yoluyla işe başlamak gözünüzde büyümesin. Tabii İleri Seviye Reklamcılık için bir bilene danışmakta fayda var.

Ama önceliğimiz; hedef pazarın profiliyle uyumlu reklam çalışmalarında söz sahibi olmak. Bu konuda danışmanlık alabilirsiniz ama tasarım içeriklerinde de bahsettiğimiz gibi sistem dinamiklerini bilmeden ne içerik üretimi, ne de reklam yönetimi pek mümkün görünmüyor.

7) Multitasking Nedir? Nasıl Geliştirilir?

Görüldüğü üzere sosyal medya uzmanı olmak için bir sürü ayrı yetenek gerekiyor. Her şeyi de ben mi yapacağım, konusuna gelince de yolumuz aynı ayna birden çok iş yürütebilme yeteneğine çıkıyor. Üstelik bazen bütün bu gereklilikler üst üste geliyor. Bu yüzden aynı anda birden fazla iş yapmak yani multitasking becerilerinizi geliştirmenizi tavsiye ederiz.

İçerikle alakalı bir kriz çıkar ve yepyeni bir içerik üretim süreciyle baş başa kalabilirsiniz. Bu sırada hem ekip kısmında hem de müşteri kısmında başarılı bir iletişim yönetimi gerekiyor. Bazen buna bile gerek olmadan sosyal medya uzmanının parçalara ayrılması gerekebiliyor. 🙂

O yüzden zamanınızı iyi ayarlayıp, planlı gitmenizi ve krizlere hazırlıklı olmanızı öneririz. Çünkü sosyal medya içerikleri kadar uzmanının da dinamik olması şart!

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)